Природният газ поскъпва от днес с 30.41% до 133.41 лв.

...
Природният газ поскъпва от днес с 30.41% до 133.41 лв.
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва не с 14, а с 30% от днес

Природният газ нараства от през днешния ден с 30.41% до 133.41 лева за мегаватчас без разноските за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това е решила на закрито съвещание Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка заявката на " Булгарзгаз ". Причината е продължаващото нарастване на цените на природния газ на интернационалните пазари. През декември цената на газа беше 102.33 лева./мВтч.

В средата на декември " Булгаргаз " беше предложил цена от 117.12 лева, само че тя отчиташе рекордното повишаване на газа в дните към Коледа - тогава за малко нидерландският показател TTF мина границата от 175 евро/мВтч.

В пространни известия КЕВР и " Булгаргаз " разясняват, че нарастването на цените не е могло да се избегне. " Булгаргаз " изяснява в детайли за какво доставките на азерски газ не могат да компенсират нарастването на цените и твърдят, че без значение от покачването, цената за българските консуматори остава с 35 % по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища, като през 2021 година доставчикът е икономисал на българските консуматори 675 млн. лева
Реклама
Регулаторът: Това е неизбежно покачване

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов разяснява пред организация " Фокус ", че " без значение от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, с цел да ограничи повишаването на цената на природния газ ". Той изрази паника, че продължаващото повишение на цената по напълно външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения, които употребяват природен газ като примитивен енергоносител, а синьото гориво образува 60-70% от цената на топлофикационната услуга. Иванов отбелязва още, че след решението на Народното събрание за мораториума върху цените на парното, тока и ВиК услугите тези сдружения не престават да дават топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 година, до момента в който в това време цената на заплащания от тях природен газ е повишена близо три пъти.

В тази обстановка, съгласно енергийния регулатор, е неотложно незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и всички останали консуматори на природен газ в страната. Това е изключително значимо за топлофикационните сдружения, тъй като ще им разреши да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон и да дават топлинна сила за огромен брой консуматори в София и други огромни градове и да не се окажат в неспособност да платят доставеното от " Булгаргаз " гориво.

" Булгаргаз ": Азерският газ е непълен и не може да спре повишаването
Реклама
След нарастването " Булгаргаз " изпрати до медиите четири страници отговори на въпроси за какво се постанова повишаването и за какво то не може да бъде обезщетено с доставки на на ниска цена азерски газ от предходната година. Компанията отбелязва, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е построен повече от 10 години. Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания Ай Си Джи Би. " Булгаргаз " не може да въздейства върху този развой, само че понася отрицателните последствия от забавянето в построяването му, се споделя в позицията.

Азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по различен газопровод, с изключение на по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като към този момент няколко пъти се отсрочва стартирането на газопровода IGB, " Булгаргаз " контракти да получава газ на различен газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА) и сега получава количествата, които азерският снабдител се съгласи да достави. Получаването на цялостния размер на договорните количества на различния газопровод зависи напълно от волята и опциите на азерската страна.

Дори и да получава азерския газ в цялостен размер, това не би могло да компенсира нарастването, допълват от " Булгаргаз ". Те означават, че за момента азерският газ е релативно по-евтин, само че и неговата цена пораства. Също по този начин, даже " Булгаргаз " да получава цялото количество по контракта, през зимните месеци то няма да е задоволително да задоволи даже една четвърт от потреблението в страната. Азерският газ не е и не може да бъде решение на казуса с високите цени на интернационалните петролни и газови пазари.

От компанията допълват, че не е допустимо да се доставя природен газ от Турция, защото и сега в точката на свързване на газопроводите сред България и Турция не се оферират капацитетни артикули. " Булгаргаз " неколкократно е отправял запитвания към турския оператор Botas, само че не е получил отговор за техническите благоприятни условия и комерсиалните условия за транспорт.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Компании 1 Компании 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Политика 2 Компании 3 Компании Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР