Природата на тъмната енергия – силата, която стои в основата

...
Природата на тъмната енергия – силата, която стои в основата
Коментари Харесай

Променящата се тъмна енергия може да обясни странния радиосигнал

Природата на тъмната сила – силата, която стои в основата на следеното разширение на Вселената – остава мистерия за нас. Според една от хипотезите тя е космологична константа, някакъв тип естествено събитие. Но има и други пояснения. Според едно от тях тъмната сила се разпростира, като по този метод трансформира скоростта на разширение на Вселената. Каква тогава е повода за нейното разширение? Може би това е петото взаимоотношение, което свързва тъмната материя с тъмната сила. Според откриватели от Южна Корея към този момент са налице доказателства за това.

Астрофизикът Лу Ин от Азиатско-тихоокеанския център по теоретична физика е анализирал модела на взаимоотношение сред тъмната материя и тъмната сила, прочут още като тъмна сила на Швалие-Поларски-Линдер. Този модел е структуриран по този начин, че да не опонира на нито едно астрономическо наблюдаване, в случай че се одобри едно само съмнение.

През 2018 година екип от учени заяви за откриването на радиосигнал от времето на появяването на първите звезди и галактики. Неговият източник бе излъчването от безпристрастен водород с дължина на вълната 21 cm. Също по този начин установено бе, че силата на сигнала е два пъти по-голяма от изчислената, написа Universe Today.

В новото проучване се споделя, че моделът на еволюцията на тъмната сила и връзката ѝ с тъмната материя може да изясни този сигнал, без да опонира на астрономическите наблюдения. Според него взаимоотношението сред тъмната материя и тъмната сила е довело до това, че образуването на звездите и галактиките е почнало по-рано, в сравнение с се твърди в общоприетата космология. Именно заради тази причина сигналът с дължина на вълната 21 cm е бил по-силен.

Тази догадка има противоречиви моменти и по-специално астрономите към момента не са удостоверили резултатите от наблюдението, само че тя ни дава опция да погледнем на казуса с тъмната сила от нетрадиционен ъгъл.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР