Припомняме, че вчера в крайдунавския град бяха доставени 13 демонстрационни

...
Припомняме, че вчера в крайдунавския град бяха доставени 13 демонстрационни
Коментари Харесай

При засилен интерес и без особени затруднения в Русенско стартира демовота

Припомняме, че през вчерашния ден в крайдунавския град бяха доставени 13 демонстрационни електронни устройства.

Веднага бе основана организация от страна на Областната администрация и Районната изборна комисия /РИК/ за оптимално бързо започване на обиколките по обитаемоте места в района. Първото село, където хората получиха инструкции по какъв начин да работят с електронните устройства бе Щръклево. Повече от 20 души от обитаемото място демонстрираха интерес към опцията да се упражнят преди провеждането на изборите на 2-и октомври. Същевременно две машини бяха ситуирани и пред Пленарна зала на Община Русе. Те ще бъдат там всеки работен ден от 10.00 до 16.00 часа. Поне на този стадий обаче ползата в Русе не е толкоз засилен.

Според ръководителят на РИК Милена Хинкова вероятно усложнение предизвиква слагането на картата в машината. „ Различните страници също будят паника, на хората им е мъчно да намерят партията, за която желаят гласоподават. След гласоподаване не изчакват разписката си, а бързат да си тръгнат “, сподели още тя. Според нея множеството хора се ориентират задоволително добре. Милена Хинкова и регионалният шеф Анатоли Станев са изрично, че жителите би трябвало да са спокойни, че гласуването ще протече бързо и елементарно. По думите на ръководителя на РИК Милена Хинкова, най-важното е да не се бърза и деликатно да се чете какво би трябвало да се направи. Според нея интерфейсът на машините е задоволително елементарен и всеки може да се оправи с него.

През утрешния ден продължава обиколката на по-малките обитаеми места от района. Тя е част от взаимната осведомителна акция на Областната администрация и РИК. Утре в интервал от 09.30 до към 14.00 часа се планува да се обиколят селата Иваново, Красен, Сваленик, Пиргово, Мечка и Тръстеник, като за задачата ще бъдат ангажирани няколко машини.

Припомняме, че когато влезете в изборното помещение, би трябвало да дадете персоналната си карта на член на Секционната изборна комисия (СИК). Той ще открие името ви в изборния лист и ще ви даде карта за гласоподаване с машината. Трябва да вземете картата и да я поставете в отвора на машината за гласоподаване със златния чип нагоре. Трябва да вкарате картата съвсем доникъде, до момента в който не усетите леко тракване. Така знаете, че машината е задействана. На екрана ще се появи текст „ Моля, изчакайте “, а по-късно ще се пресъздава електронна бюлетина. Разгледайте я, след което потърсете името и номера на определената от вас партия, коалиция или самостоятелен претендент. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона „ Следващ “, който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето, в което е маркиран номерът на партията, обединението или самостоятелния претендент в бюлетината съгласно извършения към този момент чоп на ЦИК. На екрана вашият избор ще е маркиран с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите. След това можете да отбележете и преференция за съответен претендент от листата, която към този момент сте подкрепили. Кандидатите съгласно подредбата им в бюлетината са под номера 101,102, 103.. до 132 съгласно броя на имената в листите, изписани в кръгче. Трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия желан претендент. Отбелязването на преференция е по желание и не е наложително изискване, с цел да е годен вотът ви. Бюлетините, в които няма маркиран преференциален избор, се регистрират като желание за лидера на съответната партийна или съдружна листа, посочена от гласоподавателя. След като извършите своя избор, натиснете бутона „ Преглед “ на екрана на машината – там ще видите номера на партията или обединението и имената на претендента (ако сте избрали да поставите преференция), на които сте дали доверие. Ако всичко при прегледа е наред, натиснете бутона „ Гласуване “, с цел да дадете своя глас. Ако видите противоречие или решите да измененията своя избор, можете да натиснете бутона „ Промени избора “. Така ще се върнете при започване на първата страница и може да измененията вота си. Това можете да извършите един път. След натискане на бутона „ Гласуване “, машината ще ви даде квитанция от вота. Вие би трябвало да я вземете и да я сгънете с текста във вътрешността. След това изваждате картата от машината. Върнете я на представител на СИК и пуснете разписката, която сте получили, в предопределената за задачата непрозрачна кутия. Подпишете се в изборния лист. Електронната бюлетина разрешава да се даде избор и в квадратчето против опцията „ Не поддържам никого “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР