Припомняме, че на 9 юни над Черно море падна изтребител

...
Припомняме, че на 9 юни над Черно море падна изтребител
Коментари Харесай

Ген. Николай Русев: 12 часа и 59 минути! Нальотът не беше достатъчен нито на майор Терзиев, нито на колегите му

Припомняме, че на 9 юни над Черно море падна изтребител МиГ-29 пилотиран от майор Валентин Терзиев. В издирването му се включиха всички сили, с които армията ни разполага, както изясни служебният министър на защитата Георги Панайотов. Издирването на водача и самолета не престават, само че майор Валентин Терзиев бе разгласен публично за умрял.

„ Полетът вървеше обикновено, гласът на Вальо беше убеден, сигурен. Докладва че излиза от офанзива. Гласът му беше сигурен и убеден. Ситуацията се е развила по-късно и е била доста скоротечна”, описа ген. Русев.

„ Останахме до сутринта, чакахме го с вярата, че има отвод на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал. След това отидох в дома му. Когато видях фамилията му, разбрах от кое място идва тази доброта у Вальо. Не видях упрек, не видях обвинявания у тях. Не ме попитаха за какво. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми споделиха: „ Благодаря”. Съпругата му се изправи и ми сподели: „ Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”, сподели още той.

„ Аз съм пълководец на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при фамилиите им е моя. Не мога да не изпитвам възприятие на виновност, че не съм го опазил”, добави бригаден военачалник Николай Русев.

„ Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това тестване и ще продължим напред. Просто би трябвало време”, уточни той.

„ Не е правилно пред паметта на починалия майор и пред околните му, да разясня хипотези. Има комисии, които в границите на месец ще излязат с най-вероятната догадка. Имаше хипотези, че самолетът се е взривил във въздуха, че ракета се е взривила. Това не са способени хипотези на хора, които от дълго време са напуснали авиацията. В авиацията няма хипотези. Там не приказваме доста, там действаме “, регистрира генералът, който разкритикува някои от някогашните министри на защитата, които се изричат по тематиката за българската бойна авиация. Той даде обещание особено да ги ограмоти и предложения един от тях, който два пъти е летял увеселително на изтребителя да си заплати.

„ Много е тъпо, когато някогашни министри на защитата излизат и споделят по какъв начин са се чувствали водачите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 година спряхме да летим, той сподели, че сме превратаджии”, акцентира ген. Русев.

Той изрично опроверга изказванията, че изтребителите МиГ-29 имат някакви проблеми, давайки образец с Полша, която е фамозна със своите антируски настроения, че там също се лети на този тип изтребители и частите за тях се доставят от Русия.

В коментар на изказванието, че „ самолетите МиГ-29 били счупени “, командирът изясни, че даже и при най-малката нередовност или липса, изтребителите не изхвърчат.

„ Самолетът би трябвало да е в цялостна редовност, с цел да излети. Всички елементи, които идват от Русия, са безусловно нови. Самолетите ни се поддържат в съвършено положение, разполагат с всички системи, с цел да спасят водача. Спрете със спекулациите “, сподели ген. Русев.

„ Всеки опит да се спекулира с бойната ни авиация ще срещнат безапелационен законообразен сътрудник. Ние ще летим, ще носим бойното дежурство, само че взаимни отстъпки няма да вършим. Ще продължим да служим на Родината си! “, съобщи гордо той.

За проблемите той упрекна една дребна група, които обикалят медиите и приказват некадърно.

„ Тяхната цел е да спрат от хвърчене МиГ-29. От тук нататък и ние започваме да действаме законосъобразно “, добави генералът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР