Припомняме, че европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на

...
Припомняме, че европейската прокуратура в София е извършила претърсвания на
Коментари Харесай

Politico: Кьовеши провежда 143 разследвания в България, за два проекта за 241 млн. евро и кухи фирми

Припомняме, че европейската прокуратура в София е направила претърсвания на голям брой места в границите на следствие на два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от Европейски Съюз.

 

Обшскирани са 28 жилища и офиси, а двама са задържани. От европрокуратурата в София настояват, че парите са минали през верига от кухи компании на лица с престъпни досиета.

 

Разследването се чака от няколко години, като " водещи политици от реформаторския лагер в България настояват, че източването на средства от Европейски Съюз се е трансформирало в един от главните източници на доходи на проведените незаконни групи ". През 2020 година Центърът за проучване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на Европейски Съюз в страната постоянно се присвояват, отбелязва Politico.

 

В момента Европейската прокуратура организира 143 следствия в България с " приблизителна обща стойност на вредите " на обща стойност 492 млн. евро, съгласно нейния отчет от 2022 година

 

Европейската прокуратура заяви, че проверява два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро, финансирани от Европейски Съюз, и безплатна помощ за възстановяване на енергийната успеваемост на жилищни здания в град Генерал Тошево на стойност 169 000 евро. " Ще бъдат разпитани няколко очевидци и обвинени ", се споделя в изказването.

 

Медията показва, че над 100 сътрудници от българската полиция и националната шпионска работа направиха обиски в четвъртък по отношение на железопътната линия сред градовете Костенец и Септември, която получи финансиране от 130 милиона евро от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Те са разследвали евентуални злоупотреби със средства по железопътната линия сред селата Оризово и Михайлово, финансирана от Кохезионния фонд за над 111 млн. евро.

 

" Използването на българските сили за сигурност е симптом за това какъв брой подвластна е Европейската прокуратура от поддръжката на българското държавно управление и висшите правни чиновници. Правителството на министър-председателя Николай Денков, което пристигна на власт едвам на 6 юни, даде обещание да изкорени корупцията и да подсигурява, че силите за сигурност не се управляват от Русия. От значение е и фактът, че Иван Гешев, мощно спореният основен прокурор на страната, беше заставен да напусне поста си в средата на юни, защото доста българи от дълго време го смятаха за спънка пред следствията на корупцията по високите етажи на властта ", написа Politico.

 

 

" Макар че следствията на корупция са относително постоянно срещани в България, страната изпитва съществени усложнения да осъди нарушители от най-високо равнище ", написа още в публикацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР