Приоритетите, които бяха очертани на преговорите, са правилни. Друг въпрос

...
Приоритетите, които бяха очертани на преговорите, са правилни. Друг въпрос
Коментари Харесай

Милен Велчев: Приоритетите, които бяха очертани на преговорите, са правилни

Приоритетите, които бяха обрисувани на договарянията, са верни. Друг въпрос е дали те ще бъдат вместени в идващия бюджет и едно от нещата, което прави усещане е, че дефицитът за следващата година ще бъде повишен по отношение на планувания за тази година. Не е краят на света един подобен недостиг, само че въпреки всичко в Европейския съюз е признато, че през тези години могат да се вършат изключения. Според мен започнахме да излизаме от рецесията, само че не изглеждаше по този начин при започване на годината. Това разяснява Милен Велчев в " Денят стартира ".

" Следва всяко държавно управление да постави старания по намаляването на недостига, стига стопанската система да продължи да излиза от рецесията. В тези условия да планираме продължаващ недостиг не е доста рационално ", изясни Милен Велчев.

" Никой не може да чака от едно ново държавно управление да понижи пенсиите. Увеличението на пенсиите през 2022 година е забележителен разход, който следва да бъде обезщетен с понижение на други разноски. Тези пари не идват от въздуха, тях ще ги заплащат един ден нашите деца ", разясни Велчев.

" Основният скелет на бюджета към този момент е направен в точния момент, до края на януари в него би трябвало да се вплитат новите политики. Доста фини линии ще би трябвало да бъдат изменени или нанесени отначало. Не е проблем, че бюджетът не е признат, в случай че става дума единствено за един месец, тъй като в хода на месец могат да се създадат разноските по отношение на заложените в тазгодишния бюджет и нищо съответно няма потребност да бъде променено преди края на месеца ", разяснява Милен Велчев.

По думите му инфлацията не е обвързвана с влизането в еврозоната. " Предимствата са доста по-големи, това ще помогне на стопанската система ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на Европейски Съюз и ще ни подсигурява по-висок напредък с години напред ", добави Милен Велчев.

Въвеждането на еврото той разяснява по този начин: " Надявам се, че съществува народен консенсус по този въпрос. За страдание по ред аргументи предходните държавни управления не съумяха да намерят воля и поддръжка в Европейски Съюз, с цел да осъществят тази политическа цел и се надявам това да стане в този момент ".

Въвеждането на еврото до две години е реалистично, съгласно Велчев.

Финансистът съобщи още, че е значимо да има държавно управление, тъй като едно държавно управление може да работи обикновено, когато има призната законодателна стратегия в Народното събрание.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР