Приоритет за социалното министерство е осигуряването на социална подкрепа за

...
Приоритет за социалното министерство е осигуряването на социална подкрепа за
Коментари Харесай

Министър Гьоков от парламента: 230 млн. лв. от бюджета са пряко насочени към хората с увреждания

Приоритет за общественото министерство е обезпечаването на обществена поддръжка за нуждаещите се жители

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков взе участие в взаимна конференция в Народното събрание, дружно с ръководителите на парламентарните групи от ръководещото болшинство – Андрей Гюров, Георги Свиленски, Христо Иванов и Тошко Иванов, ръководителите на Комисията по бюджет и финанси – Любомир Каримански, Комисията по труда, обществената и демографската политика Искрен Арабаджиев, Комисията по опазването на здравето – Антон Тонев, и зам.-председателя на Комисията по труда, обществената и демографската политика Елисавета Белобрадова.

„ Осигуряването на обществена поддръжка за нуждаещите се жители, в това число за тези с увреждания, е измежду целите на Министерството на труда и обществената политика. Сред главните акценти е основаването на условия и благоприятни условия за обществено подкрепяне и даване на целенасочени подкрепящи и насърчаващи ограничения за хората с увреждания за приобщаването им в общността “, съобщи министър Гьоков. Той добави, че в плана на бюджета на Държавното публично обезпечаване е препоръчана цялостна уравновесена поддръжка към нуждаещите се жители от уязвимите групи с увеличени обществени заплащания.

„ Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000. Увеличението по бюджета на Министерството на труда и обществената политика е с близо 350 милиона, от които 230 млн. директно ориентирани към хората с увреждания “, изясни Георги Гьоков.

Повод за наличието на министър Гьоков в Народното събрание е покана на парламентарните групи от ръководещото болшинство и предизвикано от митингите на хора с увреждания и настояванията им за по-високи инвалидни пенсии.

„ Необходими са съществени промени в общественото подкрепяне, свързани с основна смяна в оценката на трудоспособността “, сподели още общественият министър.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански показа решенията, взети от съдружните сътрудници, като съобщи, че размерът на обществената пенсия за неработоспособност се дефинира в % от цялата пенсия за напреднала възраст.

Председателят на Комисията по труда, обществената и демографската политика – Искрен Арабаджиев, добави, че съдружните сътрудници, като ръководещо болшинство, желаят да покажат, че са покрай хората и се вслушват в техните думи.

Взето е решение от идната седмица да стартират серия от срещи и полемики с представителите на разнообразни организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР