Принципно, двигателите с вътрешно горене работят по-добре през зимата, но

...
Принципно, двигателите с вътрешно горене работят по-добре през зимата, но
Коментари Харесай

Отговори за хилядарки! Защо колата харчи повече през зимата?

Принципно, моторите с вътрешно горене работят по-добре през зимата, само че все пак всички знаем, че през студените месеци на годината автомобилът ни харчи повече. Това е по този начин поради няколко съществени фактора.
Загряване. За постигане до оптимална температура на мотора, през зимните месеци е належащо доста повече време. Смазочната течност е по-гъста при студено време и за постигане на най-благоприятен работен режим е нужна повече сила, идваща от... резервоара.

Електричество. Всички в допълнение включвани през зимата ел. системи, като размразители на стъкла, вентилатор на парното, подгрев на седалките и така нататък са причина моторът да се товари повече. С други думи всичката ел. сила индиректно се получава отново от резервоара.

Сняг. Движейки се по заснежени пътища, въпреки и покривката да не е дебела или пък снегът да е утъпкан е все едно да тичаш необут на плажа. Малките пробуксувания, които даже не се усещат от лидера " дърпат " за жалост повечко гориво от резервоара. Съпротивлението от снега също играе роля.

Гуми . Известно е, че съпротивлението на зимните гуми е доста по-голямо от това на летните, което също въздейства, въпреки и минимално, на разхода.

Акумулатор. Когато е студено батерията на колата се изтощава много по-бързо, което от своя страна постанова доста по-голямо натоварване на алтернатора.

Средна скорост. Зимата тя е по-ниска, само че разходът се усилва от това, че много по-често се кара на по-ниска предавка и надлежно на по-високи обороти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР