Принцеса Леонор де Бурбон навърши осемнадесет години и по всяка

...
Принцеса Леонор де Бурбон навърши осемнадесет години и по всяка
Коментари Харесай

Кралици на Испания

Принцеса Леонор де Бурбон навърши осемнадесет години и по всяка възможност ще седне на испанския престол след татко си крал Фелипе Шести. Много малко евентуално е на двойката Фелипе и Летисия да се роди наследник. Така че рано или късно Испания ще има кралица, а не крал. Още повече, че в случай че се случи нещо с Леонор, тя има и по-малка сестра - София. Но какъв брой кралици са управлявали Испания до момента? Едва три, Леонор би била четвъртата. Три дами с изцяло разнообразни ориси.

1.Първата е Изабела Кастилска/ 1451-1504/. Тя подписва династичен брак и ръководи дружно със брачна половинка си Фердинанд Арагонски. Те двамата, с обединяването на владенията си Кастилия, Леон и Арагон, слагат основите на обединяването на Испания, което приключва при внука им Карл Пети.

Как Изабела стига до престола?

Дъщеря е на кастилския крал Хуан Втори. След него ръководи синът му - Енрике Шести Кастилски. Истински татко на дъщерята на Енрика- Хуана обаче е един от херцозите- Белтран де ла Куева. Това поражда битка за престола след гибелта на Енрике и в последна сметка той е завещан не от щерка си, а от сестра си. Изабела Кастилска е ревностна католичка, известна е с въвеждането на светата Инквизия и изгонването на евреите. Тя субсидира обаче и експедицията на Христофор Колумб, който на 12 октомври 1492-ра открива Америка. Известна със своя разум, сила и неотстъпчив темперамент за 30-годишното си ръководство Изабела издига кралската власт до непознати висоти. Тя прекарва дните си или на поход, където командва отрядите на армията си или в кабинета си, където със секретарите си сформира значими документи. Изабела и Фердинанд имат пет деца, измежду които Катерина Арагонска, първата брачна половинка на британския крал Хенри Осми и Хуана Лудата - също кралица на Кастилия.



Снимка: Scribd

2. Втората жена - кралица, управлявала Испания е точно дъщерята на Изабела Кастилска - Хуана Кастилска, наричана още Лудата/ 1479-1555/.

Как се стига до това?

Родителите на Хуана кралете Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски имат единствено един наследник Хуан Астурийски. Той обаче умира едвам на 19 години. Престолонаследничка става по-голямата й сестра Изабела, само че тя умира при раждане, детето й също. Така идва редът на Хуана Лудата и тя става кралица след гибелта на майка си Изабела Кастилска през 1504 година. Хуана към този момент е женена за Филип Австрийски, наследник на Максимилиан - първи, предстоящ император на Свещената Римска империя. Постепенно излиза наяве, че тя страда от психическо заболяване, подсилвано от непрекъснатите изневери на брачна половинка й. Само две години откакто Хуана става кралица Фипил умира и това води до безусловно невменяемото й положение. Тя периодичен разкопава гроба на брачна половинка си, с цел да го гледа. През 1509-та по разпореждане на татко й, затварят Хуана в замъка Тордесиляс, където тя остава до края на живота си, цели 46 години. Вместо нея ръководят татко й Фердинанд Арагонски и синът й Карл Пети- император на Свещената Римска империя.



Снимка: The Tudor Society

3. Следващата жена - кралица на Испания ръководи много по-късно. Това е Изабела Втора. Тя е отпред на Испания от 1833-а до 1868-а година и до момента в който Изабела Първа и Хуана Лудата са от династията Трастамара, то Изабела Втора принадлежи на династията на Испанските Бурбони. Дъщеря е на испанския крал Фердинанд Седми. Той има четири брака, само че единствено две дъщери от четвъртия с Мария - Кристина Бурбон-Сицилийска. Фердинанд не желае да оставя престола на брат си дон Карлос, трансформира Салическия закон, който гласи, че престолонаследници могат да са единствено мъже и открива по-стария испански закон, който разрешава и дами да наследяват короната. През 1830-а година Фердинанд Седми прогласява по-голямата си щерка Изабела за престолоноследничка. Изабела е единствено на три години, когато татко й умира и регент става майка й Мария-Кристина. Изабела е коронована публично едвам на 13 години през 1843-а. Жени се за втория си братовчед Франсиско де Бурбон, само че бракът не е благополучен. Управлението й е интервал на дворцови интриги,чужди въздействия, конспирации и преврати. Кралицата е непопулярна. През 1868-а избухва Славната гражданска война и Изабела е принудена да избяга във Франция. През 1870-а тя абдикира от престола. Изабела има шест деца, през 1874-а я наследява синът й Алфонсо Дванадесети.



Снимка: Wikipedia
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР