Принц Уилям иска да бъде световен държавник

...
Това е версия на Кралските новини на CNN, седмично предаване,
Коментари Харесай

Това е версия на Кралските новини на CNN, седмично предаване, което ви предоставя вътрешна информация за британското кралско семейство.

Това е само мимолетно посещение, но говори много за нарастващата международна роля на наследника на британския трон в кралското семейство.

Принц Уилям ще кацне в Ню Йорк в понеделник за двудневно посещение – главно за да присъства на втората среща на върха за иновации на Earthshot Prize. Въпреки това сътрудници разкриха пред CNN, че пътуването също е част от по-широка стратегия за кралската особа.

Събитието съвпада както със Седмицата на климата в Ню Йорк, така и със 78-ата сесия на Общото събрание на ООН и ще види обявяването на финалистите от Earthshot за 2023 г., които се борят за джакпот от £1 милион (около $1,2 милиона).

41-годишният принц на Уелс и неговата кралска фондация стартираха амбициозния конкурс за опазване на околната среда на стойност £50 милиона ($62 милиона) през 2020 г. с цел да намерят „новаторски решения за климата, които да поправят нашата планета до 2030 г.“. Победителите в наградата – вече трета година – ще бъдат разкрити на церемония в Сингапур на 7 ноември.

Към принца ще се присъединят и бивши победители и финалисти по време на срещата на върха. Кохортата ще докладва за напредъка на своите проекти и ще се свърже с бизнес лидери, политици, филантропи и активисти, които могат да помогнат за „мащабирането на техните иновативни решения“.

За Уилям наградата му е по-оптимистичен подход към справянето с някои от проблемите на планетата. Както той ни каза още през 2020 г., неговата визия беше да премахне „обречеността и мрака“, свързани със заглавията на климатичната криза, и да намери начини да стимулира промяната напред.

 Уилям и Кейт посещават фермата за морски водорасли Câr-Y-Môr, ключов партньор на носителя на наградата Earthshot за 2022 г. Notpla, в Сейнт Дейвидс, Уелс на 8 септември 2023 г. Уилям и Кейт посещават фермата за водорасли Câr-Y-Môr, ключов партньор на носителя на наградата Earthshot за 2022 г. Notpla, в Сейнт Дейвидс, Уелс на 8 септември 2023 г. Артър Едуардс/WPA Pool/Getty Images

Уилям трябваше да отиде в Ню Йорк за учредителната среща на върха миналия септември, но се оттегли след смъртта на баба му, кралица Елизабет II. В негово отсъствие той изпрати видео съобщение, записано ден след погребението на кралицата, в което каза, че е получил „голяма утеха“ от „ентусиазма, оптимизма и ангажираността“ към неговата програма за екологични награди „и това, което се опитваме да постигнем .”

Освен зелената си кампания, принцът също се очаква да запълни графика си с допълнителни ангажименти и срещи, докато е в града.

„В допълнение към разкриването на тазгодишните финалисти на Earthshot следващата седмица, вие също ще видите принц Уилям да седи с генералния секретар на ООН и други световни лидери… Това наистина е еволюцията на принц Уилям като глобален държавник,“ близо помощник каза.

Уилям със сигурност ще се надява това пътуване да е по-малко предизвикателно от посещението му в Бостън в края на миналата година. Докато той беше „абсолютно доволен“ да бъде в Бийнтаун, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън, посещението беше донякъде засенчено от расисткия скандал в Обединеното кралство.

Времето на това пътуване също изглежда доста случайно, тъй като идва седмици след като принц Уилям оглави ново проучване като най-популярната публична фигура в Америка. Той получи 59% благоприятен рейтинг, изпреварвайки украинския президент Володимир Зеленски и собствения му баща, крал Чарлз, както и изпреварвайки Байдън и бившия президент Доналд Тръмп.

Неотдавнашното проучване на Gallup също установи, че Уилям е най-политически обединяващата личност, като повече от шест от 10 републиканци и демократи го гледат благосклонно – със сигурност положителна поличба за намиране на отзивчива и непредубедена публика, когато пътува през Атлантическия океан, за да прокара своите еко-награда.

 Огромна тълпа от доброжелатели поздравява принца на Уелс, докато беше в Масачузетс миналия декември. Огромна тълпа от доброжелатели поздравява принца на Уелс, докато беше в Масачузетс миналия декември. Дейвид Л. Райън/Бостън Глоуб/Гети изображения

Посещението на престолонаследника ще бъде второто самостоятелно пътуване на наследника за една година, в която издигането на неговия глобален профил беше фокус. Близък сътрудник ни казва, че Уилям има желание да се развие като международен лидер, докато продължава трансформацията си от херцог на Кеймбридж в принц на Уелс и бъдещ крал.

Вместо да бъде отклонен от противоречията и разсейванията, които накърниха положението на семейството през последните няколко години, ние разбираме, че той желае да бъде част от глобалния разговор за подобряване на света, като същевременно яростно се концентрира върху въздействието и решенията.

Помощникът обясни: „Започнахте да виждате тази еволюция през последните шест месеца, независимо дали ще седне с президента Байдън в Бостън през ноември или ще се отправи към украинската граница, за да се срещне с британски войници.“

По-рано тази година той направи изненадващо посещение в Полша, където се срещна с президента Анджей Дуда, както и с войски, разположени близо до границата с Украйна, и бежанци, разселени от руската инвазия.

Там видяхме развиващата се офанзива на дипломатическия чар на Уилям. Той изрази своята благодарност за усилията на Варшава в подкрепа на съседна Украйна, като същевременно умело задълбочава връзките между Полша и Обединеното кралство. Посещението беше широко възприето като успешно и Уилям ще се стреми да надгражда върху него през следващите месеци и години.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР