Прилича на град от научнофантастичен филм - космически капсули, летящи

...
Прилича на град от научнофантастичен филм - космически капсули, летящи
Коментари Харесай

Космически капсули и летящи дракони: Как Саудитска Арабия иска да промени столицата си


Прилича на град от научнофантастичен филм - галактически капсули, летящи дракони и плаващи скали. Но това е родното място на исляма - Саудитска Арабия, която желае да трансформира столицата си в един от " най-благоприятните за живеене градове на Земята ". Кралството построява нов център в Рияд. Проектът, наименуван New Murabba, цели да разшири столицата с към 19 кв. км, с цел да побере стотици хиляди поданици, написа Си Ен Ен.

В сърцето на плана е Mukaab - куб с височина 400 м, ширина 400 м и дължина 400 м, който е задоволително огромен, с цел да побере 20 здания като " Емпайър Стейт Билдинг ". Той предлага „ завладяващо прекарване “ с пейзажи, изменящи се от галактическо пространство до зелени изгледи. Проектът би трябвало да бъде приключен през 2030 година

Холографската технология планува „ нова действителност “ за потребителите, до момента в който пазарят и се хранят. Сградата включва още уреди за отдих, както и хотели и жилищни здания.

Саудитска Арабия, която от десетилетия е обект на рецензии поради нарушаванията на правата на индивида, стартира упорит план за диверсифициране на стопанската система от петрола и за смяна на имиджа си на консервативна и затворена страна. Някои анализатори показват, че Саудитска Арабия има сериозна районна конкуренция от страна на прилежащ Дубай и катарската столица Доха, които от десетилетия се пробват да се нареждат като районни туристически и капиталови центрове.

Други обаче се питат дали планът въобще ще се реализира. В предишното Саудитска Арабия е обявявала сходни мегапроекти, работата по които е била мудна. През 2021 година бе обявен футуристичен град Neom в северозападната част на страната на стойност 500 милиарда $, като обещанията бяха за роботизирани камериерки, летящи таксита и гигантска изкуствена Луна. Миналата година пък бе показан градът Line, който имаше за цел да побере 9 милиона души.

Според саудитските медии кралството към този момент има проект на стойност 800 милиарда $ за удвояване на размера на столицата през идващото десетилетие, както и за превръщането ѝ в културен и стопански център за района. Саудитските чиновници изясняват, че работата по плановете продължава по проект, а специалисти разясняват, че плановете стават все по-абсурдни и футуристични.

Все още не е ясно какъв брой ще коства планът New Murabba и по какъв начин ще бъде финансиран. Някои анализатори са скептично настроени и настояват, че кралството може да не успее да събере задоволително средства, с цел да извърши амбициозните си проекти. Парите не са обезпечени, а опитите са да се привлекат задгранични вложения.

Саудитска Арабия се надява до 2030 година да усили директните задгранични вложения до 103 милиарда $ годишно. Дали кралството ще може да финансира плана, зависи и от цената на петрола, разясняват още анализатори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР