Прилепите, които са от семейство плодоядни, не са успели да

...
Прилепите, които са от семейство плодоядни, не са успели да
Коментари Харесай

Топлинна вълна уби 1/3 от прилепите в Австралия

Прилепите, които са от семейство плодоядни, не са съумели да оживеят поради извънредно високите температури, които са надвишавали 42 градуса. Жителите на Кернс настояват, че животните напряко са падали от дърветата.

Миналата седмица стана ясно, че броят на прилепите, които са умрели на 26 и 27 ноември, е към 23 000, съгласно учените от Университета на Западен Сидни. Въпреки това има догатки, че броят им може да е към 30 000, тъй като някои селища, където те са се намирали, не са  били включени в преброяването. А съгласно австралийската статистика преди да се случи топлинната вълна броят им е бил 75 000.

Този тип летящи прилепи се характеризират със ярко оцветена четина към очите и са публикувани в Австралия, Индонезия и Папуа Нова Гвинея. В Австралия те могат да бъдат открити в дребна тропическа гора в района на Куинсланд, където спомагат за опрашването на дърветата.

Според доктор Уелберген, президент на Неправителствени организации за отбрана и проучване на прилепите, към 10 000 прилепа от различен тип – черни летящи, са починали през същия интервал. Летящите лисици могат да устоят до към 42 градуса, само че по време на топлинната вълна през ноември, температурите са надвишавали тази граница.
„ От наличните данни излиза наяве, че такива събития имат голямо влияние върху типовете. Ако вземем поради прогнозите за бъдещата смяна на климата, това ни води до мисълта, че нещата ще се влошат “, споделя доктор Уелберген.
В предишното причина за гибелта на летящите лисици са били циклоните, само че в последно време топлинните талази зачестяват и съставляват по-голям риск. Дори преди събитията от есента на предходната година австралийското държавно управление е считало да класифицира тези типове като застрашени, за да се подобрят напъните за опазването им.

В Червения лист на Международен съюз за отбрана на природата и естествените запаси, типовете са избрани като не застрашени. Експертите считат, че публичното равнодушие към прилепите попречва опитите за съхранението им. Причина за това са терзанията, които хората имат, че могат да заловен разнообразни заболявания, които прилепите популяризират, както и шума, който основават в градските среди. „ Хората гледат на тях като на плъхове в небето. Най-вероятно доста са били удовлетворени от топлинната вълна, която ги убива “, споделя доктор Уесткот ръководител на Националната Програма за Мониторинг на Летящата Лисица.

Инфо: BBC
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР