Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът

...
Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът
Коментари Харесай

Коментарът на Румен Радев след заседанието на КСНС

Приключи съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Румен Радев свика през днешния ден. Държавният глава и политическите водачи разискаха българската позиция на фона на възходящ напън към София да утвърди преговорната рамка на Скопие.

КСНС разиска вероятностите да консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на РСМ, който е в застой. Констатирано беше, че четири години след подписването на Договора от 2017 г, страната претендент не направи нужното за неговото осъществяване и не дава гаранция за осъществяването на неговите задължения.

" Преди 30 година на 15 януари 1992 България първа в света призна днешна РСМ като независима страна. България в никакъв случай не отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да се самоопределят въз основата на личното си съзнание, както и да употребяват совите езици съгласно конституцията на своята страна. В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации в РСМ с експлицитното изписване в тяхната конституция ", съобщи президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са българки жители и жители на Европейски Съюз напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против тях, акцентира Радев. Тяхната отбрана е категорично посочена.

Участниците в КСНС се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени дейности за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес

От изключително значение са плановете, осигуряващи превоза, цифрова и енергийна съгласуваност с акцент върху Коридор 8.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР