Приключи двудневното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София.

...
Приключи двудневното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София.
Коментари Харесай

Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София

Приключи двудневното посещаване на съветския министър председател Дмитрий Медведев в София. Три са главните решения, които бяха оповестени след срещата - Русия има интерес към построяването на АЕЦ " Белене ", страната обаче не се интересува от газовия хъб " Балкан " и Москва е склонна към облекчение на визовия режим за европейски жители. Посещението на Медведев завърши с общ бизнес конгрес, отдаден на туризма.

Вижте детайлностите от репортера ни Цветелина Катанска, която наблюдава срещата онлайн.

Досега Русия се считаше за главен снабдител на газ за хъба " Балкан ". Очакванията бяха, че през Черно море ще бъдат получени количества, които след това да се разпределят към Европа. По думите на българския министър председател, става въпрос за близо 16 милиарда куб. м газ. Те и в този момент минават през страната директно, само че по пътя Русия - Украйна, Молдова, България. Ако Москва спре преноса през Украйна, тази тръба остава празна.

Президентът на " Газпром " Алексей Милер съобщи пред съветската организация ТАСС, че плановете на Москва в балканския район към този момент са контрактувани и страната няма желание да взе участие със синьо гориво в българския разпределителен център.

От българското енергийно министерство разясниха пред " По света и у нас ", че са осведомени с решението на " Газпром ", само че България ще продължи с осъществяването на плана " Балкан " и с построяването на българската част от " Турски поток ", която по проект е част от " Балкан ". Тя обаче е с потенциал 3 милиарда куб. м.

Освен това, в София беше и шефът на съветската нуклеарна корпорация " Росатом ", който разгласи, че страната ще взе участие в състезанието за втората атомна и инвестицията в нея би била в началото близо 1,5 милиарда евро, само че последователно ще се усили в пъти.
 Цели и послания от визитата на Дмитрий Медведев в София Цели и послания от визитата на Дмитрий Медведев в София
Енергийните планове предстоящо бяха съществена тематика сред българския министър председател Бойко Борисов и съветския му сътрудник Дмитрий Медведев. Русия желае България да полу...

Днешният конгрес беше отдаден на туризма, като бяха разисквани взаимните ползи в тази област. Най-важният от тях е облекчение на визовия режим. За това молиха и двамата министър председатели. Медведев даже съобщи, че Русия е подготвена с нова съвременна визова система.

Руските туристи в България са близо 500 000, като през последната година има спад от 8% и 25% понижение на предварителните записвания през тази година. Оказа се, че главната причина са по-високите цени.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Не бива отново да се разделяме като нация на русофили и русофоби, дано си гледаме нашите прагматични, значими български ползи. Въпреки извънредно сложните интернационалните връзки, ние постоянно успявахме да запазим един добър звук, с цел да може там, където изключително не попадат глобите с цялата си гилотина, както сътрудника сподели, оптимално добре да развиваме връзките си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари.Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Около половин милион съветски туристи всяка година идват в България - това е известна цифра. Значителната част от тези посетители жители на Русия, имат недвижими парцели тук, съгласно разнообразни оценки до 300 000. Когато приказваме за Европейския съюз, в един миг бяха напреднали договарянията ни за облекчение на визовия режим, само че всичко това се забави и никакви забележителни резултати не постигнахме. Но мисля, че в случай че приказваме за обикновено туристическо другарство, няма по какъв начин да го реализираме с визи, без естествени способи за влизане и излизане, в това число електронни визи.
Срещата завърши с уверението, че разговорът сред Русия и България ще се резервира, изключително във връзка с икономическото съдействие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР