Приживе Марк Твен получавал добри хонорари за своята писателска дейност.

...
Приживе Марк Твен получавал добри хонорари за своята писателска дейност.
Коментари Харесай

Фаталната грешка на Марк Твен

 Марк Твен

Приживе Марк Твен получавал положителни възнаграждения за своята писателска активност. Той постоянно вложил част от парите в разнообразни стартъпи по това време. Един ден ученият Александър Бел, който дълги години работел по изобретяването на телефона, се обърнал към него за помощ.

По това време Бел се нуждаел от финансова помощ за техническата реализация на устройството, което бил създал, в подмяна на дял в бъдещата компания. Марк Твен  отказал на приятеля си, наричайки концепцията за телефона нелепост.

По -късно Бел получил патент за изобретения телефон и през 1878 година дружно със своите сътрудници предлага на Western Union да купи този патент от него за 100 000 $, само че също получил отвод.

Според президента на Western Union Уилям Ортън телефонът е безнадеждна „ играчка “. Но към този момент през 1880 година Ортън трансформирал решението си и оповестил, че е подготвен да заплати 25 милиона $ за патента. Те сключили съглашение. Така се родила компанията «Bell Company».

През 1886 година 150 000 американци към този момент имат телефон, а Бел и неговите съинвеститори стават милионери. До 1894 година телефонната връзка към този момент се е популяризирала от Ню Йорк до Чикаго.

А какво да кажем за Марк Твен?

През тези години, когато компанията на Бел забогатява, здравето на брачната половинка му се утежнява и писателят е заставен да се реалокира в Европа, с цел да понижи разноските си за живот.

Той също по този начин почнал да обикаля из турнета, с цел да спечелите пари и да изплати задълженията си.

И всичко това, тъй като през 1870 година той пропуснал своя късмет. Ето по какъв начин един сполучлив публицист се оказал неприятен вложител – тази инвестиция, която през днешния ден назовава рисков капитал, щеше да донесе на Марк Твен облага от стотици, в случай че не и хиляди проценти.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР