Приходната част на бюджета върви изключително добре до момента. От

...
Приходната част на бюджета върви изключително добре до момента. От
Коментари Харесай

Асен Василев разкри защо ще се слеят НАП и Агенция „Митници“

„ Приходната част на бюджета върви извънредно добре досега. От началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 милиона лв. повече налози, мита и осигуровки, в сравнение с за същия интервал на предходната година. “

Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев. Той показа разбивка на събираемостта: нарастването при налозите по отношение на 2023 година е 13,9%, при осигуровките – 9,2%, при митническите сборове и Данък добавена стойност от импорт и данък растежът е 11,2% .

„ Движим се по-добре от това, което е заложено като приходна част на бюджета “ , добави министърът.

Той разяснява основаването на единна приходна организация.

„ Смятам, че в този момент е моментът, в който да се направи сливането. В Министерството на финансите към този момент е образувана работна група, която се занимава с обединяването на Националната организация за приходите /НАП/ и Агенция „ Митници “. Това се прави за по-ефективно администриране на събираемостта на мита, налози и акцизи в страната, както и оптимизация на държавната конструкция. Очакваме в границите на месец да дадем подробен проект по какъв начин би изглеждала такава приходна организация “ , съобщи Асен Василев.

Той разясни, че и сега двете организации доста постоянно работят в взаимни екипи. По думите му моментът за смяната е подобаващ, защото следва и сухопътното присъединение на страната ни към Шенгенското пространство .

„ Преговорите по Шенген не престават и чакаме в границите на тази година да имаме решение и за сухопътните граници. Това би означавало сериозна метаморфоза на Агенция „ Митници “, защото границите с Гърция и с Румъния няма да имат потребност от митнически пунктове. Затова е добре преструктурирането да се направи едновременно, а не на няколко пъти. “

Планът за основаването на единна приходна организация ще мине през публично разискване , ще се направи и смяна в законодателството, заяви финансовият министър.

На въпрос за съкращаването на чиновници от Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, Асен Василев сподели, че най-вероятно ще се направи оптимизация на общата администрация след обзор на дублиращите се функционалности.

„ Информационните системи към този момент са вързани, само че чакаме да стане по-тясно взаимоотношението сред тях “ , акцентира министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР