Приходите се увеличават с 19,5% до 145,1 млн. евроEBITDA нараства

...
Приходите се увеличават с 19,5% до 145,1 млн. евроEBITDA нараства
Коментари Харесай

А1 отчита стабилен ръст и през втората четвърт на 2021 година

Приходите се усилват с 19,5% до 145,1 млн. евро EBITDA нараства с 15,2% до 55,4 млн. евро Средният доход от клиент (ARPU) се усилва с 9,8% до 6,4 евро, а междинният доход от закрепена линия (ARPL) с 8,0% до 14,5 евро
А1 продължава да бележи растеж във финансовите си индикатори и през второто тримесечие на 2021 година. Приходите от мобилни и закрепени услуги се усилват с 9,1% до 108,0 млн. евро по отношение на същия интервал за 2020 година, а общите доходи порастват с 19,5% и доближават 145,1 млн. евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) възлиза на 55,4 млн. евро, регистрирайки растеж от 15,2% на годишна база. Увеличението на приходите от услуги се дължи на продължаващата положителна наклонност в мобилния и закрепения сегмент и при продажбите на устройства.

През втората четвърт на годината А1 завоюва търга за честотна лента в набор 3 600 MHz и продължи да влага в 5G съоръжение на европейски снабдител, с цел да построи същинска 5G мрежа с гигабитови скорости в над 75 града и курорта в страната. Телекомът също пусна напълно потребителски насочени мобилни проекти, които разрешават на клиентите сами да избират какви цифрови услуги да употребяват.

Това способства за положителните резултати в мобилния сегмент на компанията, където се регистрира по-високо търсене на премиум мобилни проекти и цифрови услуги. Като резултат приходите от мобилни услуги се усилват с 8,2% през второто тримесечие и доближават 71,9 млн. евро, а междинният доход от клиент (ARPU) бележи растеж от 9,8% до 6,4 евро.

Сегментът на закрепени услуги, в който се включват и цифровите ICT и IoT решения на компанията, записва растеж на приходите от 10,9%, които доближават 36,1 млн. евро за тримесечието по отношение на същия интервал на 2020 година. Основните аргументи за това са услугите за високоскоростен интернет и извънредното спортно наличие на каналите MAX Sport. В резултат на това междинният доход от закрепена линия (ARPL) продължава да бележи растеж на годишна база – 8,0% до 14,5 евро, а броят на закрепените услуги се усилва с 2,3% до 1 099,7 милиона.

Компанията продължава развиването си на пазара на ICT бизнес услуги, където се регистрира нарастване на броя на клиентите и растящо търсене на решения за киберсигурност, ERP системи и други цифрови решения.



Първо полугодие на 2021-а

През първата половина на 2021 година общите доходи са се нараснали с 11,3% и доближават 277,3 млн. евро, а приходите от услуги нарастват с 8,2% до 213,9 млн. евро с помощта на растежа на закрепените и мобилните услуги, както и на положителните продажби на устройства. Добрите резултати, които закрепените услуги регистрират от началото на годината, са в следствие от ICT решенията за корпоративния сегмент, мощното търсене на високоскоростен интернет и спомагателното извънредно спортно наличие, което А1 предлага. За същия интервал мобилните услуги на компанията регистрират положителни резултати и в двата сегмента – корпоративни и частни клиенти – следвайки позитивна наклонност при междинния доход от клиент, която се дължи на високото търсене за домакински интернет по мобилна мрежа, премиум мобилни проекти и стартирането на 5G технологията.

Разходите на компанията през първото полугодие на 2021 година се усилват заради растеж в разноските за продажби на артикули и съоръжение. Всички останали разноски са релативно постоянни с най-малък растеж по отношение на предходната година, главно поради развиването на ICT услугите и нараснали вложения в чиновниците. Вследствие на тези фактори А1 отбелязва стабилен растеж на облагата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) от 18,1% до 111,0 млн. евро за първите шест месеца на годината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР