Приходите на Азербайджан от проекта „Южен газов коридор“ до 2046

...
Приходите на Азербайджан от проекта „Южен газов коридор“ до 2046
Коментари Харесай

Приходите на Азербайджан от „Южен газов коридор“ ще са около 40 млрд. долара


Приходите на Азербайджан от плана „ Южен газов кулоар “ до 2046 година ще съставляват към 40 милиарда $. Това излиза наяве от изявлението на изпълнителния шеф на Държавния петролен фонд на Азербайджан (SOFAZ) Шахмар Мовсумов за локалната организация Репорт.

„ По предварителни пресмятане, освен това, в случай че цената на петрола е на равнище от 60 $ за барел и при положение, че всички съставни планове на „ Южен газов кулоар “ проработят на цялостна мощ, приходите от плана в интервала 2021-2045 година ще са към 40 милиарда $ “, цитира думите на Мовсумов организация „ Репорт “. Както е отбелязал ръководителя на фонда, „ Южен газов кулоар “ ще обезпечи директна връзка сред газовите пазари на Европейски Съюз и едни от най-големите залежи на газ в света.

„ Предполага се, че съществени снабдители ще станат Азербайджан, Туркмения и по опция Ирак. В бъдеще могат да бъдат включени Иран и Египет. Ключова директна страна ще бъде Турция, други директни направления ще мина през Черно море и Източното Средиземноморие. Важнияг фактор, обвързван с „ Южен газов кулоар “ е обвързван с дейното реализиране на плана и безспорно, започвайки от 2020 година, той ще промени енергийната карта на Южна и Югоизточна Европа, както и по-голяма част от пространството “, е подчертал той, добавяйки, че „ тези фактори сочат, че Азербайджан ще стане огромен енергиен снабдител освен на нефт, само че и на газ, което единствено по себи си значи поддръжка на енергийната сигурност в района “

По думите на Мовсумов към сегашния миг от страна на петролния фонд в плана са вложени 1,2 милиарда $, посредством инвестиции в уставния капитал и 2,5 милиарда $ посредством придобиване на корпоративни скъпи бумаги от акционерното сдружение за „ Южен газов кулоар “.

„ Южен газов кулоар “ е с дължина от 3,5 хиляди км и обезпечава опция за доставка в Европа на газа, добиван на шелфа на Каспийско море. Съставни елементи на „ Южен газов кулоар “ са Южно-Кавказкия газопровод, TANAP и TAР. Проектът TANAP планува превозване на газ от азербайджанското находище „ Шах Дениз “ през Грузия за Турция, а след построяването на ТАР през 2020 година и за страните от Южна Европа.

В изявлението за изданието Мовсумов отбелязва също по този начин, че през тази година държавният петролен фонд на Азербайджан отбелязва 20 години от основаването си. През първото тримесечие на 2019 година активите във фонда за пръв път са надхвърлили 40 милиарда $. „ Активите на фонда се усилиха с 4,56 % спрямо началото на годината (38 515,2 млн. долара) и на 1 април 2019 година съставляваха 40 273,3 млн. $ “, споделя още той.

Мовсумов предвижда също по този начин, че при опазване на актуалната динамичност на цената на петрола вид Brent, приходите на фонда от продажбата на нефт и газ ще са от порядъка на 16 % или с 2 милиарда маната (азербайджанска парична единица) над плануваните.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР