, приета в сряда с 526 гласа за“, 57 гласа

...
, приета в сряда с 526 гласа за“, 57 гласа
Коментари Харесай

ЕП: България и Румъния трябва да влязат в Шенген до края на годината

, призната в сряда с 526 гласа " за “, 57 гласа " срещу “ и 42 " въздържал се “, Народното събрание акцентира, че и двете страни към този момент са изпълнили нужните условия, с цел да станат част от безвизовото пространство, оповестяват от пресцентъра на Екологичен потенциал. 

Членовете на Екологичен потенциал показват страдание за решението на Съвета от 8 декември 2022 година да отхвърли тяхното участие, " без да показа каквато и да е правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “.

Това е следващият път, в който депутатите приканват Съвета да утвърди участието на София и Букурещ в Шенген. В края на юни евродепутатите от комисията по петиции в Екологичен потенциал приканиха за отваряне на вратата към безвизовото пространство изцяло единомислещо. 

" По-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейски Съюз по-силен ", показват евродепутатите в резолюцията си. 

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, натоварва бизнеса и популацията на двете страни обществено и стопански, съгласно Народното събрание. Гражданите, показват депутатите, са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични усложнения и спомагателни разноски за пътешестване или правене на бизнес.

 

Понастоящем всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство за свободно пътешестване, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия реши, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР