Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години и

...
Приемането ни в Шенген е национален приоритет от години и
Коментари Харесай

Мария Габриел: Влизаме в Шенген по въздух и море от март 2024 г.

Приемането ни в Шенген е народен приоритет от години и приказваме за внимателен преговорен развой, който към момента не е приключил, само че се надяваме това да стане в оставащите дни до края на годината. При реализиране на единодушие двете страни ще могат да приложат законодателството. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на идващ стадий и на сухоземните граници, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след съвещанието на Министерския съвет. 
 
" Продължаваме да работим доста интензивно с сътрудниците ни в Австрия, Румъния, Европейската комисия, испанското председателство и Генералния секретариат и Правната работа на Съвета по решение за пълноправно участие на България и Румъния в Шенген ", сподели още Мария Габриел. 
 
Тя благодари на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за помощта при договарянията, на министъра на вътрешните работи, министъра на правораздаването, парламентарните групи, подкрепящи държавното управление, българските евродепутати и президентството. " Когато приказваме в един глас и отстояваме ползите на България, можем, реализираме и вървим напред ", добави Габриел.
 
Премиерът Николай Денков съобщи, че досега няма дата за приемане в Шенген за сухопътните граници. Вицепремиерът обаче заяви, че България си слага за цел през 2024 година да има контрактувана дата за пълноправно участие в Шенген.
 
Министър-председателят акцентира ролята на Народното събрание, което през последните месеци одобри редица закони, които " бяха чакани от години и които бяха свързани с упованията на Нидерландия и на Европейска комисия за определяне на върховенството на правото в България (...) Те бяха извънредно значими и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия ", сподели Николай Денков.
 
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уточни, че е удовлетворен от свършеното досега и съобщи, че Министерството на вътрешните работи ще продължи да прави това, което е належащо, в синхрон с премиера и вицепремиера, като ще отстояват позицията си до вземането на крайното политическо решение. 
 
По-рано през днешния ден министър председателят удостовери информацията, че България и Румъния ще станат част от въздушното и морското шенгенско пространство от март 2024 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР