Приемането на Косово в НАТО би представлявало пряка заплаха с

...
Приемането на Косово в НАТО би представлявало пряка заплаха с
Коментари Харесай

Сърбия: Косово в НАТО би било пряка заплаха

Приемането на Косово в НАТО би представлявало " директна опасност с въоръжен спор за Сърбия " , предизвести сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин пред белградската телевизия " Пинк ТВ ", заявявайки, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще бъде нарушена, както и хартата на самия Северноатлантически алианс.

Миналата седмица Народното събрание на Косово, след началото на военната интервенция на Русия в Украйна,, призоваваща държавното управление в Прищина да стартира договаряния за участие в НАТО .

" Искате Косово да стане член на НАТО, без да се съблюдават никакви стандарти, а пътната карта към НАТО е по-сложна, в сравнение с за Европейския съюз. " Ако пропуснете всичко това, Вие единствено ги подготвяте (властите в Прищина) да получат опция да нападат сърбите, да провокирате страната Сърбия по този начин, че тя да не може да не отговори ", сподели Вулин.

Вулин предизвести, че в този случай съгласно член 5 от Устава на НАТО страна-членка на този Алианс би трябвало да бъде предпазена, което значи " Сърбия да бъде бомбардирана още веднъж. "
 Експремиер на Косово прикани за незабавно участие в НАТО
Експремиер на Косово прикани за незабавно участие в НАТО

Не отлагайте, тъй като обстановката е по-сериозна, в сравнение с можете да си визиите ", написа Харадинай във Фейсбук

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че в случай че стартира ускореното приемане на Косово в интернационалните организации, Сърбия ще изненада с отговора и успеваемостта си, цитира думите му белградският вестник " Политика ".

" Денят, в който бъдат признати в която и да е интернационална организация, това значи, че те са отменили Вашингтонското съглашение (подписано с посредничеството и дейната интервенция на някогашния американски президент Доналд Тръмп) и в този ден ще схванат имената на няколко страни, които са отдръпнали признаването на независимостта на Косово ", сподели Вучич пред кореспонденти в Ниш.

Той добави, че заради спора в Украйна мнозина виждат световната обстановка като опция за решение на косовския въпрос и че мнозина желаят ускорено приемане на Косово в интернационалните организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР