„Придържайте се“: Байдън прави история, като се присъединява към стачкуващите автомобилни работници на колоната

...
Президентът Джо Байдън грабна мегафона на пикета във вторник и
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън грабна мегафона на пикета във вторник и призова стачкуващите автомобилни работници да се „придържат към него“ в несравнима демонстрация на подкрепа за организирания труд от един съвременен президент.

Слагайки синдикална шапка и разменяйки удари с юмруци, Байдън каза на стачкуващите на United Auto Workers, че „заслужавате значителното увеличение, от което се нуждаете“, докато спря в района на Детройт само ден преди планираното посещение на бившия президент Доналд Тръмп, фаворит за републиканската номинация на изборите догодина.

„Няма сделка, няма колела!“ скандираха работници, когато Байдън пристигна в склад за дистрибуция на части на General Motors, едно от няколкото съоръжения, които бяха обект на разширяваща се стачка сега в 12-ия ден. „Няма заплащане, няма части!“

Въпреки опасенията, че една продължителна стачка може да подкопае икономиката, особено в решаващия щат на бойното поле Мичиган, президентът демократ насърчи работниците да продължат да се борят за по-добри заплати във време, когато автомобилните компании са видели нарастващи печалби.

Попитан дали членовете на UAW заслужават 40% увеличение, едно от исканията им в хода на преговорите, Байдън каза: „Да. Мисля, че трябва да могат да се пазарят за това.“

Той многократно е твърдял, че автомобилните компании не са отишли ​​достатъчно далеч, за да изпълнят исканията на синдикатите, особено след като направиха отстъпки след финансовата криза от 2008 г.

„Фактът въпросът е, че вие, момчета, UAW, вие спасихте автомобилната индустрия през 2008 г. ... вие направихте много жертви. Отказал си се много. И компаниите бяха в беда. Сега те се справят невероятно добре и познайте какво? Би трябвало да се справяте невероятно добре.“

Белият дом каза, че Байдън е първият модерен президент, посетил пикет, знак за това колко далеч е готов да стигне, за да култивира подкрепата на синдикатите, докато се кандидатира за преизбиране.

Законодатели често се появяват на стачки, за да покажат солидарност със синдикатите, а Байдън се присъедини към пикети с работници в казина в Лас Вегас и работници в автомобили в Канзас Сити, докато се бореше за номинация за президент на Демократическата партия през 2020 г.

Но действащите президенти, които трябва да балансират правата на работниците със смущения в икономиката, веригите за доставки и други аспекти на ежедневието, останаха настрана от битката за стачка – до Байдън.

Невпечатлен, Тръмп нарече посещението на Байдън „нищо повече от пиар трик от Изкривения Джо Байдън за разсейване и запалване американския народ от неговите катастрофални политики на Bidenomics, които доведоха до толкова много икономическа мизерия в цялата страна.“

Президентът прекара по-малко от половин час в Центъра за преразпределение на Willow Run, където се присъедини към него президентът на UAW Шон Фейн, който се вози с Байдън в президентската лимузина до опашката.

„Благодаря ви, г-н президент, че дойдохте да се изправите с нас в определящия за нашето поколение момент“, каза Фейн, който описа синдиката като ангажиран с „ вид война” срещу „корпоративната алчност.”

„Ние вършим тежката работа. Ние вършим истинската работа“, каза Фейн. „А не главните изпълнителни директори.“

Лейбъристките историци казаха, че не могат да си спомнят случай, когато действащ президент се е присъединил към текуща стачка, дори по време на мандатите на пламенни просъюзни президенти като напр. Франклин Делано Рузвелт и Хари Труман. Теодор Рузвелт покани профсъюзните лидери заедно с минните оператори в Белия дом на фона на историческа стачка във въглищарите през 1902 г., решение, което по онова време се разглеждаше като рядко приемане на синдикатите, докато Рузвелт се опитваше да разреши спора.

Посещението на Байдън на пикета линия беше най-значимата демонстрация на неговата добросъвестност в подкрепа на синдикатите, запис, който включва гласна подкрепа за усилията за обединяване на синдикатите в съоръженията на Amazon.com и действия на изпълнителната власт, които насърчават организирането на работниците.

Той също спечели съвместна подкрепа от големи синдикати по-рано този година и избягваше Южна Калифорния за набиране на средства с големи долари на фона на стачките на писатели и актьори в Холивуд.

Обединените фермерски работници обявиха подкрепата си за Байдън във вторник, наричайки го „автентичен шампион за работниците и техните семейства, независимо от тяхната раса или национален произход.” Ръководителят на кампанията на Байдън, Джули Чавес Родригес, е внучка на Сезар Чавес, съосновател на съюза.

UAW не е подкрепил Байдън. Запитан за това след кацане в Мичиган, Байдън каза на репортери, че „не се притеснявам за това.“

Фейн по-късно каза, че всички одобрения ще дойдат по-късно. „Първо трябва да сключим добри договори и ще уредим тези неща по-нататък“, каза той.

Поне един складов работник на опашката не беше повлиян от посещението. Къртис Кранфорд, който има 38 години работа в GM, се радва, че Байдън е посетил, но каза, че това няма непременно да го възпре да гласува за републиканци през 2024 г.

„Мисля, че това означава много. Надяваме се, че това трябва да окаже известен натиск върху компанията. Белият дом е зад нас”, каза Кранфорд.

Все пак той каза, че той и много членове на профсъюза не са съгласни с демократите по отношение на сигурността на границите, абортите и други въпроси. И той каза, че и Тръмп, и Байдън са твърде стари за работата.

Байдън и други демократи агресивно рекламират пролейбъристките пълномощия на президента докато Тръмп работи, за да навлезе в критични щати, където синдикатите остават влиятелни, включително Мичиган и Пенсилвания. Байдън разчита на своята синдикална подкрепа в момент, когато профсъюзите се радват на широка подкрепа от обществеността, като 67% от американците одобряват профсъюзите в проучване на Gallup от август.

Стачката на UAW, която се разшири, която се разшири в 20 щата миналата седмица , остава дилема за администрацията на Байдън, тъй като част от оплакванията на работниците включват опасения относно по-широкия преход към електрически превозни средства. Преминаването от превозни средства, задвижвани с газ, разтревожи някои автомобилни работници, тъй като електрическите версии изискват по-малко хора за производство и няма гаранция, че фабриките, които ги произвеждат, ще бъдат обединени в профсъюзи.

Ейдриън Мичъл, който работи в склада за части на GM, каза Байдън би било по-добре за средната класа от Тръмп. „Той подкрепя хората по отношение на това да дойдат тук, показвайки солидарност с работниците на UAW“, каза Мичъл. „Той винаги е бил за средната класа. Не мога да говоря за Тръмп."

За електрическите превозни средства Мичъл каза, че работниците са загрижени, че преходът от превозни средства с вътрешно горене може да им струва работни места. „Все още не сме стигнали до този момент, за да видим загубата на работни места, “, каза той. „Така че не можем да погледнем в бъдещето, за да видим какво наистина ще се случи. Но всички сме малко притеснени от това в момента.”

Тръмп пропуска втория републикански първичен дебат в сряда и ще се срещне със стачкуващите автомобилни работници в Мичиган, опитвайки се да извлече печалба от недоволството от състоянието на икономиката и гнева от настояването на администрацията на Байдън за повече електрически превозни средства – ключов компонент от нейната програма за чиста енергия.

Служителите на Белия дом отхвърлиха всяка представа, че Тръмп е наложил ръката им и отбелязаха, че Байдън се е запътил към Мичиган по молба на Фейн, който миналата седмица покани действащият президент да се присъедини към стачкуващите.

Администрацията на Байдън няма официална роля в преговорите и Белият дом оттегли решението на президента по-рано този месец да изпрати двама ключови заместници в Мичиган, след като реши, че би било по-продуктивно за съветниците, Джийн Сперлинг и действащия министър на труда Джули Су, да наблюдават преговорите от Вашингтон.

Фейн каза във вторник, че преговорите се движат бавно и ще ескалират стачката към повече заводи, ако трябва.

(AP )

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР