Причината била в съвпадението между Великден и Гергьовден, обясни доскорошният

...
Причината била в съвпадението между Великден и Гергьовден, обясни доскорошният
Коментари Харесай

Отменят парада на 6 май заради съвпадение с Великден

Причината била в съвпадението сред Великден и Гергьовден, изясни досегашният заместител на Тодор Тагарев.

" На 6 май ще проведем единствено гала пред Паметника на незнайния боец. Не планираме да вършим церемониал с техника и персонален състав ", сподели Атанас Запрянов, представен от Българска телеграфна агенция.

" Тази година има съвпадение на Великденските празници с празника на Българската войска. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великденските празници ", изясни той.

" Ще проведем единствено гала пред Паметника на незнайния войник. Не планираме да вършим церемониал с техника, с персонален състав. Ще оставим хората да отдадат респект към нашия Бог, след това към военните им отговорности " , мотивирът се военният министър.

Досега в три следващи години боен церемониал на 6 май нямаше поради пандемията от ковид, когато бяха неразрешени всеобщите събирания на хора. Традиционно на Гергьовден, в чест на армейския празник, вратите си отваря гратис и Военноисторическият музей, а прояви и демонстрации на военни има на доста места в страната.

Денят на храбростта стартира да се празнува от Българската войска още с нейното основаване. С декрет № 1 от 1 януари 1880 година княз Александър Батенберг учредява военния медал " За смелост " по сходство на съветския медал " Свети Георги ", с който се удостояват направилите подвизи на бойното поле.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР