Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че

...
Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че
Коментари Харесай

Коронавирусът е почти три пъти по-смъртоносен от грипа

Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че новият ковид е по-смъртоносен от сезонния грип, сочи френско изследване.

Изследването, употребяващо френски национални данни и оповестено в списанието „ The Lancet Respiratory Medicine ", акцентира нарасналата тежест на болестта при хората, инфектирани с COVID-19.

Изследователите съпоставят данните за 89 530 пациенти, приети в болница с ковид през март и април тази година, с 45 819 пациенти, приети в болница със сезонен грип сред декември 2018 година и края на февруари 2019 година

Около 16,9% от пациентите с COVID-19 са умряли по време на интервала на изследването - по време на опустошителната първа вълна в цяла Европа, когато лекарите са имали малко лекарствени средства за тежко заболели хора.

Катрин Куантен, професор в Университетската болница в Дижон и френския народен здравен институт INSERM, който взаимно управлява изследването, съобщи, че разликата в смъртността е " изключително поразителна ", като се има поради, че сезонът на грип 2018/19 е най-смъртоносният, на който Франция е очевидец от пет години.

Авторите на изследването означават, че разликата в броя на хоспитализациите - при които са били следени два пъти повече хора, признати с COVID-19, в сравнение с с грип - може да се изясни частично със съществуващия имунитет против грипа - било заради предходна зараза или имунизация.

Изследователите откриха, че повече пациенти с ковид са се нуждаели от интензивно лекуване - 16,3% спрямо 10,8% при заразяване със сезонен грип, а междинният престой в интензивно поделение е близо два пъти по-дълъг (15 дни спрямо 8 дни).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР