Приближени на чеченския лидер Рамзан Кадиров започват да получават апетитни

...
Приближени на чеченския лидер Рамзан Кадиров започват да получават апетитни
Коментари Харесай

Близки до Рамзан Кадиров бизнесмени започнаха разграбването на апетитни активи - Свят

Приближени на чеченския водач Рамзан Кадиров стартират да получават апетитни активи в завзетите от Русия украински градове. В края на януари чеченският предприемач Валид Корчагин става съсобственик на компанията MMK " Илич ", записана в самопровъзгласилата се Донецка национална република. Компанията може да се включи във възобновяване на завода за произвеждане на стомана в Мариупол. Корчагин е обвързван със фамилията на сенатора Сюлейман Геремеев, помощник на Кадиров. По време на войната младият чеченски предприемач придобива и дялове в съветската верига строителни хипермаркети OBI и в кафенетата на отдръпналата се американска верига Starbucks, оповестява Би Би Си.

На 19 август над Мариуполския металургичен цех се издига пушек - украинските управляващи пишат, че структурите на завода са почнали да се разпиляват, до момента в който съветските уеб сайтове настояват, че не престават с разминирането и отстраняването на отломките.

" Всъщност на разчистената и разминирана територия започнаха да режат завода за скрап. Това е възобновяване от руснаците. От валцувани железни артикули до железен скрап ", възмущава се помощникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшченко.  

Заводът за желязо и стомана " Илич ", едно от най-големите предприятия в Украйна, е благосъстоятелност на компанията " Метинвест " на украинския предприемач Ринат Ахметов. В предприятията на холдинга работят 35 000 души. По време на сраженията в Мариупол, почнали в първите дни на войната, стоманодобивният цех е отчасти опустошен.

Мариупол е високомерен от съветската войска през втория месец на войната. Градът, трансфорат в отломки, е следен от военни от Чечения, в това число от доближени на Рамзан Кадиров.

" Нашите военнослужещи извършват отговорностите си с чест. Един от тях е моят безценен БРАТ Руслан Геремеев " Добри ", който взе участие интензивно в освобождението на Мариупол ", заяви Кадиров в телеграм канала си.

Окупационните управляващи на самопровъзгласилата се Донецка национална република имат намерение да стартират възобновяване на Мариуполския металургичен комбинат още предходната година.

" Планираме да възстановим завода за желязо и стомана " Илич ". Съществуват такива проекти. Мисля, че вложителят ще ни каже за тях в близко бъдеще, откакто бъдат взети всички нужни решения ", съобщи " министър-председателят " на ДНР при започване на октомври.

Руското министерство на строителството даже е пресметнало, че възобновяване на " Азовстал " и металургичния комбинат ще сътвори повече от 9000 работни места. Досега обаче те са съумели да основат единствено сдружение със същото име като на производителя на стомана. " MMK Илич " е записана от донецкото " Министерство на приходите и данъците " през август м. година Той се появи в град Макеевка, който от 2014 година се управлява от окупационните управляващи на ДНР.

Основната активност на компанията с регистриран капитал от 10 млн. рубли е производството на чугун, стомана и феросплави. През ноември, незабавно откакто Путин подписва съглашението за " присъединение " на ДНР и няколко други района на Украйна към Русия, компанията е вписана в съветския Единен държавен указател на юридическите лица.

Ръководителят на MMK " Илич ", гражданин на Макеевка, Юрий Мурай, е украински бизнесмен. След началото на войната в Украйна през 2014 година няколко юридически лица, с които е обвързван Мурай, са регистрирани в ДНР. Организации с сходни имена, в които той е вписан като притежател, също участват в украинските регистри.

Една от макеевските компании, записана в Украйна, се ръководи от Мурай дружно с Пьотр Савченко, някогашен " финансов министър " на самопровъзгласилата се ДНР, който е включен в санкционните описи на Украйна и Съединени американски щати. На страницата си във " ВКонтакте " Мурай приказва в духа на Z-патриотите - препубликува постове от страницата на Рамзан Кадиров и от групите " Въоръжените сили на Новорусия " и " Велика Рус! Руснаците не се отхвърлят! ".

Мурай отхвърля да приказва повече за MMK " Илич ", само че удостоверява, че компанията е обвързвана със завода в Мариупол.

" Компанията е в Макеевка, а заводът - в Мариупол. Елате при нас в Мариупол - ще ви разкажем всичко ", сподели той.

Все още не е ясно по какъв начин ще бъде финансирано възобновяване на завзетия цех - със лични средства на Мурай и колегата му или от съветския бюджет. Не са ясни нито източниците на финансиране, нито схемите, по които ще бъде възобновена централата, удостоверява Иля Шуманов, общоприет шеф на Transparency International Russia (той и организацията са приети за задгранични сътрудници в Русия). Той допуска, че заводът ще бъде нужен за рехабилитация на строителни уреди и обществена инфраструктура; през него ще минават бюджетни пари и компанията ще ги употребява.

Мурай не разяснява новия си сътрудник. В края на януари Валид Корчагин, бизнесмен, който ръководи бизнес в родното село на съдружниците на Рамзан Кадиров, става съсобственик на " ММК Илич " - получава 50% от компанията.

Какво е известно за Валид Корчагин

25-годишният бизнесмен е роден в село Пришиб в Астраханска област. То се намира в източната част на района, близо до Калмикия. През 2013 година в това село поражда спор: гражданин на Пришиб строи джамия в двора на къщата си, което не се харесало на съседите му. Дори губернаторът на Астраханска област се изрича срещу градежа. Журналистите пишат, че делото е стигнало до съда и притежателят на земята е съумял да убеди съда, че построява заслон, а не джамия. В последна сметка джамията е оставена в селото и е вписана във всички регистри.

Сградата се намира на същата улица, на която е регистриран Валид Вахитович Корчагин. Там е живял и Вахит Садулаевич Геремеев, евентуално негов татко. Сега Вахид Геремеев е прочут чиновник в Чечения. Връзката му с Астраханска област удостоверява и друго: от 2000 до 2005 година той е регистриран там като частен бизнесмен.

През 2016 година Вахид Геремеев към този момент е в Чечения - назначен е за изпълняващ длъжността шеф на регион Ножай-Юрт в републиката - в тази си роля да вземем за пример организира " незабавни " срещи във връзка " абсурден случай на повърхностно отношение на някои ръководители към държавни знаци и портрети на първи лица ". Сега Геремеев заема длъжността зам.-ръководител на чеченското Министерство на строителството. 

Твърди се, че Вахид Геремеев е брат на сенатора от Съвета на федерацията Сюлейман Геремеев (и двамата от Садулаевич). Сюлейман Геремеев е включен във всевъзможни описи със наказания - на страни от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия и, несъмнено, на Украйна.

Геремееви са другари с Корчагини от прилежащото село Федоровка и от Астрахан.

Ако се съди по приложението Getcontact, което демонстрира по какъв начин клиентът е записан при познатите си, Корчагин е прочут на мнозина под друга фамилия: назовават го " Вахид Геремеев ", " Валид Геремеев (Корчагин) ", " Валид Вахитович Корчагин ", " Валид Гиремеев, наследник на Вахид ".

През 2021 година страницата на Корчагин във ВКонтакте към момента е с семейството Геремеев. Но през април 2021 година, съгласно документите, той към този момент е Корчагин - по това време в съда в Гудермес в Чечения е подаден иск от бизнесмена Усман Мачиев, който взема решение да си върне заем или заем от Корчагин (през лятото на 2022 година Мачиев отдръпва желае и съдът приключва делото).

Геремееви са родственици на депутата от Държавната дума на Чечения Адам Делимханов, който пък е считан за непосредствен помощник на Рамзан Кадиров. В края на април Путин награждава Делимханов със звезда " Герой на Русия " " за храброст и подвиг, проявени по време на специфична военна интервенция на териториите на ДНР, ЛНР и Украйна.

Делимханов взе участие в завладяването на Мариупол: На 21 април, на фона на горящата " административна постройка на " Азовстал ", той афишира, че " може да се каже, че специфичната интервенция по унищожаването и прочистването на Мариупол е завършила ".

Иля Шуманов от Transparency счита, че семейство Геремееви са получили достъп до ММК като " премия " за това, че са се сражавали в Украйна. " Те са се сражавали, показали са своята преданост и могат да претендират за активите, които се намират на тази територия. " Наградата отиде при незнаен Корчагин, може би тъй като всички Геремееви са на управителни постове, прибавя Шуманов: " Всички са или държавни чиновници, или чиновници на правоохранителните органи, няма " свободно " мъжко население. Намерили са някой по тази линия, който може да е собственик на фамилни активи, и са му ги предали.

Преди това Вахид Геремеев е бил съсобственик и на строителните компании Ахват Тауър и Грозни мол, които ръководят строящия се небостъргач (засега има единствено основи) и най-големия търговски център в Грозни.

Вахид Геремеев има дългогодишна връзка със строителния бранш. През 2004-2005 година управлява строителната компания " Нийсо и Ко ", записана в чеченското село Джалка. Там живеят родственици на Геремеев - както оповестяват медиите, през 2015 година на входа на селото са били ситуирани сили за сигурност, откакто Руслан Геремеев, пълководец на рота от чеченския батальон " Север ", е бил притеглен в наказателното дело за убийството на политика Борис Немцов.

Чеченският водач Рамзан Кадиров съобщи, че Немцов е бил погубен от " враговете на Русия " и че не се съмнява в Геремеев: " Сигурен съм 1000%, че той не е отговорен за това. Всички знаем кой, какво и по какъв начин е отговорен. Просто сте любопитни да се доберете до Кадиров по някакъв метод. "

Връзката на Корчагин с Геремееви удостоверява и нещо друго: в село Джалка е записана компанията му " Енерго-Сервис ". Намира се даже на улицата на Геремеев, която е в съседство с улиците на Адам Делимханов и Кадиров.

" Енерго-Сервиз " на Корчагин не е каква да е компания, макар че има дребен личен състав (само двама служители): голям съветски университет, Руската академия за национално стопанство и обществена администрация предлагат компанията на своите студенти за стаж. Включена е в съответните описи на уеб страницата на академията.

" Поглъщането " на задгранични компании

" Макдоналдс ", Кока-Кола и Пепси-Кола оповестиха, че се изтеглят от страната в границите на глобите против Русия. В началото на март предходната година Кадиров написа в своя канал в Tелеграм: " Най-сетне локалните производители могат да дишат свободно. От толкоз дълго време чакат този ден. Сега по рафтовете ще има повече наши артикули, повече благоприятни условия за съветския бизнес, а облагите ще останат в страната ".

През март стартира отливът на задгранични компании от Русия, провокиран от западните наказания. Още през лятото активите на напускащите компании започнаха да се разпределят сред съветските вложители.

По време на войната загадъчният Корчагин придобива освен донецката компания, само че и част от огромен задграничен бизнес. В края на октомври той получава дял в компанията " Арена ", която поема кафенетата на американската Starbucks, напуснала Русия малко след началото на войната.

В този бизнес с кафе Корчагин става сътрудник на дългогодишния другар на Рамзан Кадиров Тимур Юнусов (известен още като Тимати) и на ресторантьора Антон Пински - в този момент те имат равни дялове в компанията " Арена ". Собственикът е и президент на компанията " Синдика ", обвързвана със сенатора и някогашен президент на Кабардино-Балкария Арсен Каноков. Миналата година Пински, Тимати и " Синдика " купуват бизнеса на американската компания Starbucks и назовават новите кафенета Stars Coffee. На техния уебсайт са посочени детайлностите единствено за " Арена ".

Нещата не стопират единствено до заведенията за хранене. В края на 2022 година Корчагин става съсобственик на веригата строителни хипермаркети OBI, която е една от най-големите в Русия. До април съветската група, състояща се от шест юридически лица, е била благосъстоятелност на немска компания. OBI работи в страната в продължение на две десетилетия, само че предходната година магазините са продадени " на безценица " - германците вземат решение да се отърват от съветския бизнес малко откакто Русия нахлува в Украйна. Дружеството минава в ръцете на незнайни медиатори без съществени активи.

Най-напред делът на OBI отива в ръцете на израелския предприемач Йозеф Льокумович, който, както самият той твърди, е оказал помощ на компанията да навлезе в Русия и от дълго време се е интересувал от този бизнес. Другата част отиде при предприемача Иля Колобков, който е притежател на дребна строителна група. Лиокумович съобщи, че е купил 60% за символичните 600 рубли - цена, която той изяснява с губещия темперамент на съветските OBI.

В изявление за Forbes Лиокумович приказва за огромните си проекти за развиване на OBI. Скоро обаче компанията минава в ръцете на нови притежатели, които на собствен ред я предават на предприемачи, свързани с поднадзорните сенатори. Източник на Forbes, който е " добре осведомен " с Льокумович, декларира, че той " не е продал съветския бизнес на OBI на никого " и че това, което се случва, е " опит за завземане ". Самият Льокумович не разяснява.

Корчагин има същия сътрудник в OBI, както и в ресторантьорския бизнес: в третата договорка 90% от OBI отиват в компанията " Модул-2 ", обвързвана със " Синдика " холдинг на сенатор Каноков. Журналистите от " Ведомости " първи виждат връзката. Сега стопанството е благосъстоятелност на дъщерята на сенатора Мадина Канокова. От октомври предходната година Каноков е подложен на американски наказания, а от декември - на европейски.

Компанията на Конакова и Корчагин OBI не е задлъжняла. Според първия притежател на съветската група, израелския предприемач Йосиф Льокумович, той и неговият сътрудник са погасили голям дълг към компанията майка - той е надхвърлил 30 млн. евро.

Ако активите на OBI бъдат трансферирани на хора, близки до Рамзан Кадиров, може да избухне огромен скандал поради глобите, счита Иля Шуманов от Transparency. Той отбелязва, че Кадиров попада под глобите освен като човек, който се бори в Украйна или поддържа Путин - той неведнъж е упрекван в директни връзки с убийства и принуждение.

" Възможно е да стартира следствие на OBI, може би съдът ще желае да разбере по какъв начин са се осъществили транзакциите за продажба на съветския актив ", споделя Шуманов.

Недобросъвестен покупател

Правата върху OBI на Корчагин и компанията на сенатор Каноков бяха предмет на правосъден спор през януари. Още през лятото първият съветски притежател на 40% от OBI Иля Колобков се ангажира да трансферира този дял на московския предприемач Андрей Баранов - двамата подписват авансово съглашение малко преди продажбата на съветските активи на германците. През есента обаче Колобков отхвърли да подпише окончателното съглашение.

Баранов е съсобственик на две компании в Москва - едната дава стоматологични услуги и продава медикаменти, а другата доставя офис съоръжение. Бившият бизнес сътрудник на Баранов го разказва сбито като сериозен и комплициран човек.

През ноември съдът удостоверява правото на Баранов върху акциите на Колобков, само че до тогава компанията е сменила притежателя си за трети път. И в този момент Баранов желае да анулира покупко-продажбите за прекачване на OBI на новите притежатели, измежду които е и Валид Корчагин.

Победата на Баранов в съда може да докара до загуба на активите от новите притежатели - в случай че се окаже, че те са недобросъвестни купувачи, което не е изключено, съобщи пред Би Би Си специалист по корпоративно право, поискал анонимност. " Както купувачът, по този начин и нотариусът, който е изповядал договорката, е трябвало да знаят, че има спор, и първо да изчакат съдът да се произнесе по него ", изяснява юристът. Няма да е допустимо този дял да бъде лишен от безкористен покупател, само че във всички случаи ще могат да се претендират загубите на неуспелия притежател. " Сумата може да бъде голяма ", прибавя източникът. Конфликтът надали ще бъде позволен скоро - сходни разногласия могат да се проточат в съдилищата с години.

Веднъж Корчагин губи парцел в центъра на Москва поради същата " непочтеност ". През 2019 година той купува голямо нежилищно помещение на Раушката набережна улица против Кремъл. Кадастралната му стойност е 387 млн. рубли (въпреки че сумата на договорката е занижена с 30%). Две години по-късно съдът афишира договорката за недействителна, защото против първия притежател на парцела е почнало произвеждане по неплатежоспособност и пространствата е трябвало да бъдат отнети от него.

Докато съветските предприемачи разделят OBI, един от хипермаркетите изгаря - компанията претърпява вреди за няколко милиарда $. Заводът в Мариупол, който пострада от обстрел, до момента е съумял да се разчисти единствено от мини. Корчагин и неговите сътрудници поемат проблематичните активи. Въпросът е дали те ще бъдат ангажирани с тяхното развиване. В някои от тях не е доста преференциално да се влага - Украйна е решена да си върне завода в Мариупол.

Съратниците на Кадиров са сложили защита пред фабриката. Друг Геремеев, " безценен брат " и асистент на ръководителя на Чечения Ваха Геремеев, именуван " Рейнджър ", дава отговор за защитата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР