При засилен интерес преминава експериментът на Централната избирателна комисия за

...
При засилен интерес преминава експериментът на Централната избирателна комисия за
Коментари Харесай

Засилен интерес към експерименталното машинно гласуване в Сливница

При засилен интерес минава опитът на Централната изборна комисия за гласоподаване напълно с машина в град Сливница. Целта е да се откри какъв брой време е належащо на гласоподавателите да дадат своя глас, изясни по БНР Красимир Ципов, член на ЦИК.

" На по-младите хора им лишава към минута, само че има и по-възрастни хора, които за първи път вземат участие в подобен опит. Там установихме времетраене от порядъка сред 3-3:30 минути и 4 минути и половина ".

Гражданите, които участваха в тестовото гласоподаване, споделиха усещанията си:

" За 36 секунди съм гласувала, доста бързо, доста обикновено. Никакъв проблем, даже с машина е по-удобно ", показа избирателка.

" Машинно гласоподаване, това е новаторското, това е доста по-лесно, по-удобно, само в случай че спре токът. Самата машина, уповавам се, че като програмен продукт е добре създадена да не блокира и всичко друго е обикновено ", добави друга.

" Мисля, че няма да има кой знае какви проблеми. По мои усещания, главно с възрастните хора има някакви дребни усложнения, само че това е разбираемо. Бързо се ориентират ", сподели гласоподавател.

Досега симулационно машинно гласоподаване бе извършено също в София и в Доброславци. Предстои ЦИК да проучва резултатите и да вземе решение какъв брой машини са нужни за секциите в страната и в чужбина за вота на 11 юли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР