При заболявания на стомаха трябва да се отчита влиянието на

...
При заболявания на стомаха трябва да се отчита влиянието на
Коментари Харесай

Диета при болен стомах

При болести на стомаха би трябвало да се регистрира въздействието на питателните артикули, както и методите на кулинарната им обработка, върху отделянето на стомашен сок и моторната функционалност на стомаха.

Сред мощните възбудители на секреция на стомашен сок са мощните месни и рибни бульони, а също по този начин бульоните от гъби. Освен това – всичко пържено, както и задушеното в личен сос месо и риба.

Прекомерно количество стомашен сок се отделя при потреблението на доматен сос, пушено месо и риба, туршии, месни и рибни консерви, сварен жълтък, тестени произведения от бяло брашно, неузрели плодове, пикантни подправки, остаряла лой, кафе и алкохол, както и газираните питиета.

Слабите възбудители на секрецията на стомашен сок, които щадят стомаха при проблеми, са млечните супи с пасирани сварени зърнени култури, крем-супи от зеленчуци, сварено месо и риба.

 Диета при болен корем

Слаба секреция на стомашен сок провокира пюрето от сварени картофи, моркови, тиквички и други зеленчуци, рохко сварените яйца, прясното мляко, прясната извара, сухарите, пюретата от узрели сладки плодове, слабият черен чай с прясно мляко, рафинираното олио.

Най-лесно се оправя болният корем с храна, която е пасирана или е във тип на каша. Твърдата храна, както и пържената храна нервират стомаха.

Дразнещо влияние върху болния корем оказват продуктите с груба целулоза като пълнозърнестият самун, ядките, бобовите култури.

При болен корем не се предлага потреблението на кожа от пиле и риба. Дразнещо влияние върху стомаха оказват прекомерно топлите храни.

При болен корем температурата на храната не би трябвало да надвишава тридесет и седем градуса. Не се предлагат храни с температура под петнадесет градуса.

Храненето би трябвало да се реализира на дребни порции, към шест приема на ден. За да се ускори противовъзпалителният резултат от диетата може да се изключи най-малко за един ден солта.

Консумират се единствено сварени артикули или приготвени на пара. Сладоледът е изрично неразрешен при проблеми със стомаха. Може да се яде сварено фиде.

Печените ябълки, компотите без доста захар, другите типове желе са целесъобразни при болен корем. Диетата не би трябвало да е продължителна, а единствено до отшумяване на признаците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР