При влаковата катастрофа в Гърция автоматизираната система за контрол на

...
При влаковата катастрофа в Гърция автоматизираната система за контрол на
Коментари Харесай

Инж. Мартин Янев за инцидента в Гърция: Става въпрос за система от грешки

При влаковата злополука в Гърция автоматизираната система за надзор на трафика не работила. Такова изказване направи инж. Мартин Янев, специалист в Европейската железопътна организация.

По думите му при сходни произшествия става въпрос за система от неточности и неизправности. „ Линията Солун-Атина е относително нова. Тя е открита през 2019 година за високо скоростни влакове, тъй че разполага с автоматизирана система за наблюдаване и надзор на трафика. В подобен случай би трябвало да се задействат аларми, в случай че два влака се движат един против различен на една релса. Ако няма аларми, се задействат автоматизирано спирачните системи на двете машини. По някаква причина тази система не е функционирала и е имало отчети за това седмица преди нещастието ”, разяснява специалистът. Той посочи, че в България такава има единствено на новите линии, които са прекомерно малко.

„ Този вид автоматизирани системи за надзор предотвратяват опцията от човешка неточност. Те би трябвало да бъдат поддържани. Разбирам, че в Гърция тя не е функционирала в резултат на механически неизправности и грабежи ”, добави още инж. Мартин Янев пред NOVA.

И добави, че железницата действа и без нейното съществуване. Уредбата за сигнализация светва в алено още на отправната гара, в случай че по някаква причина два влака тръгнат един против различен, посочи инженерът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР