При сектор в блокаж най-бързият вариант се оказа връщане към

...
При сектор в блокаж най-бързият вариант се оказа връщане към
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и ИТН връщат Иван Иванов в енергийния регулатор

При бранш в блокаж най-бързият вид се оказа връщане към статуквото. Първата задача на новия остарял ръководител ще е цената на природния газ за август. Промяната не съумя да укрепи с нови имена значимите регулатори в стопанската система.
Най-регулираният отрасъл в България е енергетиката, тъй като безусловно всяко придвижване по план, лиценз, цена или финансиране на сдружение от бранша е в ръцете на регулатора. Без ръководител поради решението на Конституционния съд Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) блокира, тъй като не може да има съвещания съгласно правилника. Тази задача незабавно взема решение в последните си дни сегашният парламент. Но тя е сложна поради липса на болшинство и юридическа сигурност кой е правилният ход.

Вече откритото трио ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ постановат остарелия ръководител Иван Иванов, евентуално тъй като са работили добре с него. Другият излаз - да се промени Законът за енергетика и регулаторът да може да работи без ръководител, се поддържа от ръководещата тройка - Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, само че и те нямат болшинство. Така по предварителна информация на " Капитал " (броят е приключен в сряда) още в четвъртък Иванов ще се завърне в регулатора. Като даже " Възраждане " да е срещу, компромисно и от ръководещите няма да се съпротивляват, единствено и единствено да има сигурна развръзка и КЕВР въпреки всичко да работи.

А равносметката ще е, че за седем месеца ръководство смяна няма да е настъпила в нито един значим регулатор: Българска народна банка, Комисия за защита на конкуренцията, КФН. И въпреки КЕВР да имаше краткотрайно възобновяване, статуквото се завръща.
Реклама На сбогуване
За развръзката може да се съди от извършеното в сряда съвещание на енергийната комисия в Народното събрание. Там с огледални оферти излязоха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, като официално бе гласувано последното. То споделя, че отпред на регулатора ще се върне остарелият ръководител до избирането на нов.

Макар Иванов няколко пъти да съобщи пред медиите, че избира да не се завръща, това не би имало значение, в случай че Народното събрание го задължи.

Кога ще е гласуването е нестабилно, тъй като точката в сряда не бе в програмата за разискване в пленарната зала. Но евентуално още в четвъртък ще бъде добавена. Дори и да не е, евентуално президентът ще даде още няколко дни живот на Народното събрание за решение на тази задача, тъй че да има развръзка.

Липсва на време и болшинство блокира другата концепция - в закон да се уреди кой е зам.-председател от останалите комисари в регулатора. Формално от " Продължаваме промяната " започват и процедура за избор на нов ръководител. Но със съзнанието, че е обречена заради липса на време в този парламент.
Реклама Защо е значимо КЕВР да работи
Ако не се откри излаз от рецесията, енергетиката може да изпадне в колапс. Първо, тъй като КЕВР дефинира цените на тока, газа и водата. Цената за електрическата енергия към този момент е решена, само че тази за газа, която се приема всеки месец, би трябвало да бъде утвърдена при започване на август. На енергийна комисия бяха изслушани и комисарите на КЕВР, които обявиха, че няма опцията цената от предишен месец автоматизирано да бъде призната, както се смяташе в началото.

Друг проблем е обвързван с програмата " Освобождаване на природен газ ", която е контролирана от КЕВР и посредством нея се дават количества на газовия хъб " Балкан " за индустриалните консуматори. Допълнително, има заявки сега за лицензии на непознати снабдители на природен газ, които няма кой да одобри. Нови търговци евентуално биха могли да предложат количества, които да смъкват общата цена на синьото гориво.

КЕВР няма по какъв начин да актуализират и цените на ВИК сдруженията поради скъпата електрическа енергия. Има и напълно действителен сюжет, в който може да се спре и въвеждането в употреба на газовата връзка с Гърция, защото изисква спомагателни мрежови утвърждения от страна на регулатора.

Списък на КЕВР с основните блокирания виж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР