При сблъсъка на два украински военни самолета L-39 Albatros край

...
При сблъсъка на два украински военни самолета L-39 Albatros край
Коментари Харесай

Призракът на Киев е загинал при сблъсък на тренировъчни самолети L-39, готвел се да лети на F-16

При конфликта на два украински военни самолета L-39 Albatros край Житомир са починали трима водачи, единият от които е " Призракът на Киев ", заяви пресслужбата на Държавното бюро за следствие (ДБР) на страната. " По време на бойна задача два учебно-бойни самолета L-39 се сблъскаха в небето покрай Житомир. Инцидентът е станал на 25 август 2023 година “, обявиха от ведомството, предава Агенция " Фокус ".

По предварителни данни конфликтът е станал заради нарушение на разпоредбите за полети и подготовка за тях (чл. 416 от Наказателния кодекс на Украйна). Максималното планувано наказване за него е отнемане от независимост до 15 години.

Смъртта на " призрака на Киев "

Преди формалния отчет на Държавното бюро за следствие, за случая писа украинското издание " Апостроф ", базирайки се на изявления в обществените мрежи на другари и родственици на един от водачите. Ставаше дума за злополуката на два изтребителя МиГ-29.

Според медийни материали в един от самолетите е бил известният водач от 40-та бригада тактическа авиация на Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна с позивна " Джус “. Той е бил зад щурвала на един от самолетите и е умрял в хода на осъществяване на подготвителния полет.

Както прецизира " Украинская истина ", името на починалия е Андрий Пилщиков. През 2018 година той взе участие в интернационалните учения Clear Sky 2018, по време на които американците го кръстиха " Джус ". Така водачът беше единственият във Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна, който имаше публична позивна. След началото на войната " Джус " взе участие в защитата на Киев, служи в частта, която е известна като " Призракът на Киев ".

Командването на украинските Военновъздушни сили описа от кое място идва това име

" Призракът на Киев " е именит супергерой, чиято фигура е основана от украинците. Това е по-скоро сборен облик на водачите от 40-та бригада тактическа авиация на [украинските] Военновъздушни сили, които пазят небето на столицата.

През май предходната година Пилщиков получи медал за смелост III степен от президента на Украйна.

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна потвърдиха, че измежду починалите е водач с позивна " Джус ", и приканиха да се разбере моментът на откриване на сензитивна информация. Зеленски във вечерно послание на 26 август изрази съболезнования на околните на умрелия.

" Джус " се е готвил да седне зад щурвала на F-16

Говорейки пред CNN, " Джус “ прикани за доставка на западни изтребители F-16 на Киев, отбелязвайки компликациите, пред които са изправени украинските военновъздушни сили. Пилотът приказва за същото в изявление за Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC.

Според Стрaна.ua към май предходната година той е имал към 500 часа нальот. В обществените си мрежи той написа, че би трябвало да седне на щурвала на изтребителя F-16.

Тази седмица The New York Times, базирайки се на отчет на представители на Пентагона, осведоми, че управляващите на Съединени американски щати са решили независимо да образоват украински водачи да летят на F-16, образованието ще стартира през септември и ще се организира на американска територия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР