При преговорите между „Инерком” и ЧЕЗ в Прага в началото

...
При преговорите между „Инерком” и ЧЕЗ в Прага в началото
Коментари Харесай

Преводачът на „Инерком” в Прага – разследван за убийство

При договарянията сред „ Инерком” и ЧЕЗ в Прага при започване на месеца, несъмнено, е имало потребност от преводач – в екипа на българската компания с тази задача е била натоварена противоречива персона – българо-чешкия бизнесмен Никола Молчан , написа чешкият в. „ Лидове новини”.

Информация беше доказана за bTV от страна на ЧЕЗ.

Името на Молчан стана изключително известно през 2009 година, когато българската полиция го задържа по отношение на следствие на убийството на неговия бизнеспартньор и другар Либор Мировски, написа чешкият вестник „ Лидове новини”.

Молчан прекара в ареста две седмици, само че съдът го пусна на независимост, защото не откри задоволително доказателства за виновността му. Десетина години преди този момент – през 1998 година името му е било свързвано и с два други случая на убийства, за които обаче не е бил арестуван, написа още изданието.

През май 2015 година софийският градски съд е отменил постановлението на Софийската градска прокуратура, с което досъдебното произвеждане против Молчан е прекъснато от прокуратурата и е върнато на държавното обвиняване.

Това решение на магистратите е доказано и от второинстанционния съд през октомври 2015.

Според магистратите прокурорът при постановяване на своя акт не е изследвал обективно, всестранно и цялостно всички условия по делото, които е събрал досега на своето изговаряне.

„ …Правилно съдът е приел, че прокурорският акт е и голословен, защото липсва задоволителен разбор на събраната доказателствена маса, който да послужи на съда за преценка при постановяването на своя правосъден акт при производството по чл.243 Наказателно-процесуален кодекс. Правилно е регистрирано и това, че в своите претекстове, като част от постановлението, което сформира, прокурорът е задължен да развие в цялост своята теза въз основа на която приема за открити или не избрани обстоятелства и условия, които са от голяма важност за изясняване на предмета на доказване по делото. Още повече, че в постановлението и самите правни заключения, още веднъж прекомерно сбити и неразбираеми, не кореспондират с описаното като фактическа конюнктура, което прави объркването още по-голямо и прави невероятно съдът да се произнесе обективно”, пишат съдиите от Софийския апелативен съд.


Вижте определението им тук:

„ Г-н Молчан не е бил публична част от договарящия екип на сдружението „ Инерком”. Когато беше оповестена информация за него в българските медии, проверихме за кого става дума. Г-н Молчан съпровождаше „ Инерком” като преводач, защото договарянията се водеха на чешки и на български”, споделя пред изданието говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова. Тази информация беше доказана и пред bTV.

„ Лидове новини” акцентират, че са пробвали да влязат във връзка и с „ Инерком”, само че на въпросите си за активността на Молчан не са получили отговор.

Според изданието обаче сред „ Инерком” и Молчан има връзка, която не е инцидентна, и минава през бизнесдамата Мая Христова. Тя познава сем. Върбакови, а на Молчан е била началник – той е управлявал „ ММ Глобал”, клон в Прага на конгломерата ѝ „ ММ Груп”. В същото време седалището и на „ Инерком” и на „ ММ Груп” е в една и съща постройка в София. Преди година българският в. „ 24 часа” писа, че в офиса на „ ММ Груп” е влезнала полиция – по отношение на следствие за пране на пари.

Молчан, който в действителност е роден в Рим, стана прочут в Чехия при започване на 2009 година, когато беше задържан от българската полиция по обвиняване в ликвидиране на бизнеспартньора и най-хубав си другар Мировски, с който строели жилища по българското Черноморие.

Според тогавашните информации на всекидневника „ Право” Мировски е починал от получените пет огнестрелни рани. Убийството би трябвало да е станало през октомври 2008 година, само че тялото му е открито няколко дни по-късно в планините край София от човек, събирал шипки.

Няколко месеца по-късно полицията стигна до извода, че палач евентуално е Молчан и неговия водач и телохранител.

Според информация на Чешката телевизия Молчан даже се допуска, че е изпратил мобилния телефон на Мировски в Чехия, с една цел – да се пращат от него известия, тъй че да наподобява, че Моравски се е прибрал в страната жив и здрав.

Също по този начин има и информации, че Молчан платил на служители на реда на софийското летище, с цел да записват (изходящо минаване с) паспорта на Мировски.

След като беше пуснат на независимост заради липса на доказателства, Молчан се оплака, че в ареста му е бил оказван физически тормоз, бил му пускан ток и е бил обичай, до момента в който ръцете са му били вързани зад тила. Според полицейския аташе на Чехия в България Давид Родр, представен от Чешката телевизия, той самият е бил повече от сюрпризиран от стартирането на Молчан от ареста.

Тогавашният правосъден министър на Чехия също се намеси с искане казусът да бъде разследван и в Чехия, само че чешката прокуратура отхвърли да се занимае и следствието спря.

В България Молчан има разнообразни имена – да вземем за пример в документи в имотния указател попада и под името Никола Владимиров Молчанески, написа „ Лидове новини”, като цитира „ Бивол”.

Възможно е Молчан още веднъж да се появи в Прага с екипа на „ Интерком”, който да продължи договарянията за ЧЕЗ. И до момента в който преди ЧЕЗ може и да не са знаели кой седи на масата до тях, в този момент към този момент знаят кой им оказва тази чест, приключва чешкото издание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР