При представянето на Енергийната стратегия за 2022 – 2053 г.

...
При представянето на Енергийната стратегия за 2022 – 2053 г.
Коментари Харесай

Над 65 млрд. евро ще са нужни за енергийната ни стратегия

При представянето на Енергийната тактика за 2022 – 2053 година отрасловият министър Росен Христов уточни и нужните вложения за реализирането на главните й предпочитани посоки. Става дума за сумата от 46.3 милиарда лв..

В сферата на нуклеарната енергетика, където екипът на Росен Христов планува нови 2000 MW мощности на площадката в Белене, той чака, че ще получи финансиране в размер на 10 милиарда евро от интернационалните финансови и стратегически вложители. За други 2000 MW заместващи мощности, които ще проработят до 2045 година на площадката “Козлодуй ” се чакат 12 милиарда евро- още веднъж от интернационалните финансови и стратегически вложители.

По отношение на ВЕИ, за които се планува построяването на нови слънчеви мощности – 7 GW до 2030 година и още 5 GW до 2053 година ще се търсят частни вложения в размер на 12 милиарда евро. За построяването на нови вятърни мощности – 2 GW до 2030 година и още 2 GW до 2053 година – още веднъж ще се търсят частни вложения в размер на 6.4 милиарда евро.

В сферата на ВЕЦ-овете за разширението на долния изравнител (Яденица) на ПАВЕЦ “Чаира ” ще са нужни единствено 200 млн. евро, които се чака да бъдат получени по Националния проект за възобновяване и резистентност и от Националната електрическа компания (НЕК).

За нов Водноелектрическа централа Горда Арда, където са заложени 170 MW, ще са нужни 255 млн. евро, които ще се търсят от интернационалните финансови вложители и още веднъж от НЕК.

За нов Водноелектрическа централа на Места с мощ от 300 MW ще са нужни 450 млн. евро, които отново ще се търсят от интернационалните финансови вложители и от НЕК.

За нов Водноелектрическа централа на Дунав с мощ от 800 MW ще са нужни 5 милиарда евро, които екипът на министъра на енергетиката чака да се влеят от интернационалните финансови и стратегически вложители.

По отношение на нисковъглеродните технологии, които не са съществени, всичките средства ще се търсят от интернационалните финансови и стратегически вложители. Общата нужна сума е в размер на 19.2 милиарда евро, които ще са разпределени по следния метод: 9.6 милиарда евро за електролизьори, 9 милиарда евро – за системи за предпазване на сила, 400 млн. евро – за цифровизация и развиване на мрежата, 150 млн. евро – за потребление на различни горива, като от Министерството на енергетиката прецизират, че това в действителност ще е трансформация на съществуващите въглищни централи за потребление на модифицирани горива, получени от боклуци и отпадна биомаса.

И най-после, като се съберат нужните вложения както за главните нови нисковъглеродни мощности, по този начин и за по този начин наречените други нисковъглеродни технологии, ще се окаже, че с цел да осъществим амбициозните цели, заложени в енергийната тактика до 2053 година, ще би трябвало да намерим и 65.5 милиарда евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР