При поредния руски обстрел в Украйна днес са загинали най-малко

...
При поредния руски обстрел в Украйна днес са загинали най-малко
Коментари Харесай

Нови 10 жертви след обстрел в Украйна, $17 млрд. са нужни за възстановяване на разрушеното

При следващия съветски обстрел в Украйна през днешния ден са починали минимум 10 цивилни жители. Други 20 души са ранени, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на известие на канцеларията на украинския президент.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато страната към момента се възвръща от предходната вълна от съветски ракетни удари и набези с дронове, прибавя Българска телеграфна агенция.

Губернаторът на Донецка област в Източна Украйна Павло Кириленко сподели, че съветските военни са употребявали фосфорни муниции при обстрела на село Званивка, на към 20 километра от град Бахмут, където през последните месеци се водят яростни боеве. При обстрела са били също по този начин нанесени вреди на жилищни блокове и на две учебни заведения в близкия град Угледар, добави Кириленко.

Руските войски са възобновили обстрела и на град Никопол на река Днепър против Запорожката атомна електроцентрала. Нанесени са вреди на жилищни блокове, газопроводи, електрически далекопроводи и на една хлебарница, оповестяват локалните управляващи.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай сподели, че при украински обстрел против две съветски бази в окупираните градове Кремина и Рубижне са били убити и ранени десетки съветски военнослужещи. Твърденията му не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник, отбелязва Асошиейтед прес.

17 милиарда $ са нужни за възобновяване на разрушеното

Междувременно премиерът на Украйна Денис Шмигал, представен от Ройтерс, съобщи, че Украйна ще има потребност от в допълнение финансиране от 17 милиарда $ за поправки на енергийната система, за разминиране и за възобновяване на инфраструктурата.

На държавно заседание Шмигал сподели, че при съветските въздушни удари през вчерашния ден са били изумени пет високолтови подстанции в централната, южната и югозападната част на страната.

Украинската енергийна система пострада тежко вследствие на продължаващите към този момент четири месеца съветски ракетни офанзиви и набези с дронове, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Шмигал сподели, че държавното управление е било хазаин тази седмица на среща със западни сътрудници за координиране на финансовата помощ по транспарантен и сполучлив метод.

" Тази година би трябвало да финансираме голям бюджетен недостиг от към 38 милиарда $. Още 17 милиарда $ ще са ни нужни за възобновяване на енергийната инфраструктура, за филантропично разминиране, за построяването на жилищна, за построяването на сериозна и обществена инфраструктура на мястото на разрушената ", означи министър председателят.

Правителството разгласи също, че основава Държавна организация за възобновяване и развиване на инфраструктурата. Неин началник ще е Мустафа Найем, прочут някогашен публицист, който от 2021 година е заместник-министър на инфраструктурата.

Европейският съюз желае да има незабавна отговорност за закононарушенията от войната в Украйна

На този декор Европейският съюз иска да има незабавна отговорност за осъществяването на ужасяващи закононарушения във войната в Украйна, обявиха министрите на правораздаването на страните от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това заявление бе направено макар различията на министрите по отношение на методите за това по какъв начин да се повдигат обвинявания за правосъдно гонене на виновните за тези закононарушения лица, по какъв начин ще се събират доказателства или ще се финансират обезщетенията за нанесените от войната вреди.

Министрите на правораздаването на 27-те страни членки на Европейски Съюз се срещнаха в Стокхолм, предава Българска телеграфна агенция.

" Трябва да има безусловна отговорност за осъществяването на ужасяващи интернационалните закононарушения и за бруталността на това, което виждаме в Украйна - ясните и явни военни закононарушения ", сподели Саймън Харис от Ирландия.

Министрите разискаха събирането на доказателства, както и основаването на нов интернационален арбитражен съд за правосъдно гонене на експанзията на Москва.

" Никой, който прави такива военни закононарушения, няма да остане на независимост. Много, доста значимо е да намерим метод да търсим отговорност от лицата, виновни за тези закононарушения ", сподели Гунар Стрьомер, министър на правораздаването на Швеция. " Въпросът е по какъв начин можем да се оправим с това по удобен и ефикасен метод ", добави той.

Докато представителите на 27-те страни членки на Европейски Съюз обсъждаха разновидностите, словашкият министър се разгласи срещу основаването на нов орган за правосъдни преследвания - нещо, за което неговият белгийски сътрудник настоя съответно.

" Тези прояви на експанзия би трябвало да бъдат наказани освен от европейските страни или от Съединени американски щати, само че и от преобладаващата част от другите страни, в Африка, Латинска Америка и други места ", сподели Винсент ван Куикенборне.

След нахлуването в Украйна преди повече от 11 месеца, Русия измести фокуса на своята изразителност от " денацифициране " и " демилитаризиране " на своята съседка към опълчване, съгласно нея, против нападателния и експанзионистичен, управителен от Съединени американски щати съюз на НАТО.

По време на нашествието бяха убити хиляди цивилни, милиони хора бяха прогонени от домовете им и цели градове бяха превърнати в отломки. Нападения против гражданската инфраструктура на Украйна, в това число енергийни уреди, са вероятни военни закононарушения, счита Организация на обединените нации.

Москва, която споделя, че организира " специфична военна интервенция " в Украйна, отхвърли съзнателно да атакува цивилни лица или да прави други военни закононарушения.

За компенсиране на Украйна за нанесените й вреди, Европейски Съюз също по този начин обмисля да употребява съветски активи, замразени със наказания, което е друга комплицирана правна полемика, сложена на масата на договарянията през днешния ден.

В момента Европейски Съюз счита, че разполага със замразени в чужбина към 33,8 милиарда евро от почти 300 милиарда $ активи на Руската централна банка, сподели чиновник на Европейски Съюз за Ройтерс, като акцентира, че тези числа са към момента приблизителни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР