При подновяване на лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка

...
При подновяване на лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка
Коментари Харесай

Големи промени готвят за документите за самоличност! Личната карта вече ще...

При възобновяване на персонална карта, интернационален паспорт или шофьорска брошура ще може документът да ни бъде пращан по пощальон. Тази опция дават промени в Административния процесуален кодекс (АПК), пуснати за публично разискване, с които обаче се вършат редакции в още 141 кодекса и закона, написа " Монитор ".

Целта на промените в Административнопроцесуален кодекс е понижаване на административната тежест за жителите и за бизнеса при разнообразни разрешителни или лицензионни режими. Това ще важи, в случай че датата на издаване на новия документ е след приключването на валидността на остарелия. При това състояние приемането на възобновената персонална карта може да стане посредством лицензиран пощенски оператор, с който Министерство на вътрешните работи има контракт.

С други промени пък се забранява на служителите да ни желаят и копие от персоналната карта при дадена административна услуга, също така не е категорично планувано в специфичен закон. Документ ще се желае единствено за определяне на идентичност

Наред с това няма да е нужно да предоставяме и разписка за такса, в случай че сме платили за административната услуга онлайн. Администрациите ще обменят данни по длъжностен път, като времето за приемане на даден акт ще е до три дни. Ако обаче обещано уверение може да се издаде единствено въз основата на посочените от нас данни в заявката, то това би трябвало да става неотложно. Подаването на заявление по факса остава, само че в случай че категорично е оповестено на уеб страницата на административния орган.

Промените плануват още от 7 на 3 дни да се свие срокът за сформиране на акт за раждане

От 5 дни на 24 часа пък е понижено и времето, в което би трябвало да се заяви за раждането от страна на лечебните заведения, като това може да става и по електронен път. Дава се опция, когато раждането е в болница, актът за раждане да бъде получаван посредством самото лечебно заведение. Така служителите ще дават документа на шефа на болничното заведение, а той на собствен ред - на родителите. Има облекчения и за сформиране на актове за гибел и се регламентира, че срокът тече и през почивни дни и публични празници.

Когато се кандидатства за БГ поданство по натурализация, съответният чужденец може по едно и също време да подаде заявление за уверение за български генезис. Това ще става пред правосъдното министерство, като в тази връзка то ще има служебна връзка сред ведомството и Агенцията за българите в чужбина. Последните пък служебно ще пратят готовия документ. Самата организация ще събира служебно информация и документиот българските органи, когато в заявката е заявено, че има актове, издадени от наши институции.

Към държавното управление пък съществува Административен указател, в който всяка една институция - държавна, общинска или друга, разгласява всички услуги и състезания. За задачата има съответен служител, имащ право да вписва или заличава информация в него. Сега обаче се вкарва и административно-наказателна отговорност за нарушавания, осъществени от длъжностните лица при вписването или актуализацията и достоверността на данните. Те ще се бъдат глобени с санкция от 200 до 1000 лв.. Същото ще важи, в случай че административният началник не изпраща всяка година до началото на март отчет за положението на подопечната му работа.

Направени са и промени, които отстраняват експлицитни условия за подаване на заявки и документи към тях на хартия. Целта е да няма пречка при съществуващо или бъдещо електронизиране на процесите. Цената на таксата за бърза услуга може да бъде най-вече два пъти по-висока от елементарната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР