При питките, както и при други неща, размерът няма значение,

...
При питките, както и при други неща, размерът няма значение,
Коментари Харесай

Малки питки с маково семе и фъстъци

При питките, както и при други неща, размерът няма значение, значимото е да са топли, топли от фурната и от тези - с маково семе и фъстъци

Необходими Продукти

● брашно - 200 г нормално, бяло, пшенично
● брашно - 400 г от твърда пшеница, тънко
● вода - 350 мл
● квас - 25 г жива
● маково семе - 30 г
● фъстъци - 30 г пържени или печени, белени
● сол - 1 ч.л. + 1 щипка
● захар - 1 ч.л.
● олио - 2 с.л. + за намазняване на съда и ръцете

Начин на подготвяне

Има толкоз доста предписания за самун и всички те са прелестни. Макар главните артикули да са постоянно идентични, е учудващо по какъв начин според от другите технологии на пропорциониране, месене, втасване и печене хлябовете и питките могат да станат разнообразни.

Едно съм забелязала сигурно - по-дългият развой развива по-добре усетите и ароматите на един самун и той става доста по-хубав от подобен, който е подготвен по бързата процедура. Бавният и по-обгрижен самун, като се изключи че ухае неустоимо, той е и с по-добра текстура и я резервира за по-дълго време, не се рони като при бързия, както и развива по-хубава коричка.

Това не значи, че непременно би трябвало да заобикаляме рецептите за бърз самун, в противен случай - когато не разполагаме с време, и те са добър вид да сложим на трапезата домакински топъл самун или питка.

Ето и днешните ми дребни питки, от които към момента домът ми ухае прелестно и бързам да споделя.

За да ги приготвите разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Разбъркайте и оставете да шупне за 15, даже 20 минути (досега не бях изчаквала толкоз време за тази стъпка, само че след това разбрах, че си е заслужавало търпението).

Пресейте брашната в купа. Ако нямате такова от твърда пшеница, използвайте напълно нормално брашно, само че несъмнено ще има разлика, да знаете.

Брашното от твърда пшеница е доста по-добро откъм реализиране на разтегливост на тестените произведения. Не бъркайте обаче с едро смляното, което е в действителност грис. Тук ни е нужно тънко смляно.

Накълцайте с изострен нож фъстъците на ситно и сложете при брашното дружно с маковото семе и солта.

Направете кладенче в средата и в него сипете шупналата квас и олиото.

Може да замесите тестото ръчно - най-малко 10 минути, или с миксер с плъгини за тесто, както и в кухненски робот с функционалност за месене на самун - тук времето може да се редуцира на 5 минути.

В началото ще е лепкаво, както постоянно, само че след това ще стане безпрепятствено и еластично и месенето е наслаждение.

Това също е една от тайните на хубавия домакински самун и разгръщането на аромата му.

Оставете тестото в купата, покрито с чиста забрадка да втаса за 1 час в топло помещение, само че не и в загрята фурна, с цел да съкращавате процедурата. Поне при тези питки недейте.

Бухналото към този момент тесто премесете още веднъж за 1-2 минути с уреда или 3-4 минути на ръка. Оставете да почине 5-10 минути.

Разделете на равни късчета с величина по ваш избор -20 бр. от по 50 г или 10 по 100 (приблизително).

Оформете кръгли питки и ги подредете в необятната тава на фурната покрита с хартия за печене. Оставяйте разстояние сред тях.

Намокрете с топла вода и изцедете хубаво една плътна чиста забрадка, с нея покрийте питките и ги оставете за към 40 минути да втасат още веднъж и удвоят размера си.

Когато са подготвени, загрейте фурната на 200-210 градуса, като на дъното поставите тавичка с вода или две три огнеупорни чашки, цялостни с вода.

Това е нужно, с цел да се генерира пара и да имат нашите питки чудна коричка.

Поръсете дребните питки с маково семе и фъстъци с брашно по избор.

Пъхнете бързо в загрятата фурна, с цел да не избяга парата, и печете до златиста коричка (около 25 минути).

След като са подготвени, покрийте още веднъж със влажната забрадка за 10 минутки и по-късно поднесете.

Толкова са вкусни, че бих похапвала от тях и без допълнение от каквото и да било.

Опитайте!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР