При обсъждането на енергийната част на Плана за възстановяване и

...
При обсъждането на енергийната част на Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Ясно е! В Плана за възстановяване няма пари за нова ядрена мощност. Закриваме и Мариците!

При разискването на енергийната част на Плана за възобновяване и развиване стана ясно, че в района единствено България изнася ток и, че в случай че спре износа, тя няма да загуби, само че не по този начин ще бъде със прилежащите страни.

Освен това се разбра, че с пари по Плана не може да бъде финансирана нова нуклеарна мощ, а също по този начин и, че неотговарящи на екоизискванията мощности ще бъдат затваряни. Разбирай - тецовете в Маришкия басейн.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете Асен Василев, който провежда поредност от публични препоръки по ресори, с цел да показа плановете в тях.

Финансовият министър Асен Василев акцентира, че в Плана за възобновяване няма по какъв начин да бъде включена нуклеарна енергетика. Трудно ще бъде включването и на хидроенергия.

По проекта за възобновяване могат да се финансират само планове, които не нанасят съществени вреди върху околната среда.

На новите екоизисквания не дава отговор Топлоелектрическа централа " Марица - Изток ".

Засега по модифицирания вид на проекта има неофициален отговор от Брюксел, посочи Василев, както и показа разпределението на средствата по браншове:

" За стопански ограничения - 3,6 милиарда лв.,

за енергиен преход - 5,6 милиарда лв.,

за цифровизация и съгласуваност - 2,4 милиарда лв. и

за обществени ограничения към 2 милиарда лв. ".

В бранша на превоза ще се финансира закупуването на бързи влакове, съвременни системи за ръководство на локомотивите, интермодален терминал в Русе и отчасти построяването на софийското метро.

Асен Василев посочи, че в диалог със столичния кмет Йорданка Фандъкова е реализирано решение останалата част да бъде финансирана през държавния бюджет:

Министерство на околната среда и водите не е издало консервационни ограничения по всички зони. Ако създадем план който пита тези зони няма по какъв начин да се случи. Това е план с интервал и няма по какъв начин да влезе в Плана, сподели още Василев.

По думите му е отхвърлено условието за съответен ангажимент за затворени мощности.

Ако това бъде направено ще докара до проблем със сигурността за доставките. Ще се търси механизъм, когато имаме задоволително предпазване на сила, което да може да обере пиковете. Без това нашата позиция е, че няма по какъв начин да поемем риск за българската енергетика. Мощности които не дават отговор на екологичните условия би трябвало да бъдат затворени. Няма по какъв начин да бъдат толерирани в системата, добави още финансовият министър.

България районно е единствената страна, която изнася електричество. Нашите мощности са задоволителни. Изоставаме от позиция на технологии.

Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов по време на полемиките за Плана за възобновяване в областта на енергетиката.

Според него главната част от средствата са предопределени за акумулатори, принадлежности за балансиране на енергийни системи. Запазва се финансирането за замяна на софтуерна част.

Според министър Николов намаляването на потенциала на старозагорския район не е проблем за България, проблем е за прилежащите страни.

Ако се понижи износът, няма да бъде проблем за нас. Ефектите в прилежащите страни ще бъдат много съществени. Относно основаването на геотермални централи ще са нужни към 3 млн. евро на мегават час. Партньор на страната ни в тяхното създаване най-вероятно ще бъде Турция. При опция за произвеждане в случай че температурите разрешава цената ще е много по-атрактивна. Това обаче ще докара до децентрализация. Ще докара до загуба по трасето. Ако се спести половина. Мащабът на загубите ще бъде все едно да сме построили втори реактор в Козлодуй, добави Николов.

Енергийният министър изясни, че се слага акцент върху баланс за системата, опазване на мощности сериозни за системата.

И означи, че предстоят срещи в зоните, където ще се подчертава на технологиите. Николов уточни, че спекулациите „ за убиването “ на район Стара Загора не са правилни.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР