При наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите имат

...
При наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите имат
Коментари Харесай

С 20% се намалява глобата за данъчно нарушение, ако е платена в 14-дневен срок

При наложена санкция или имуществена глоба от Национална агенция за приходите, нарушителите имат опция да понижат размера ѝ с 20%, в случай че я платят в 14-дневен период от връчването на наказателното им разпореждане. Това оповестиха от приходната организация откакто от 23 декември е в действие нова наредба от Закона за административните нарушавания и санкции.

Лицата, които не желаят да апелират наложената от Национална агенция за приходите санкция или имуществена глоба, могат да платят 80% от нейния размер . За задачата те би трябвало да подадат в офис на Национална агенция за приходите заявление по пример и да внесат сумата в двуседмичен период от връчване на наказателното разпореждане по банкова сметка „ Данъци и други доходи за централния бюджет “ на съответната териториална дирекция или офис на Национална агенция за приходите. Ако не бъде подадено заявката, нарушителите губят правото си да се възползват от опцията да платят по-ниска глоба.

В 14-дневния период от връчване на наказателното постановление в понижен размер могат да се платят санкциите и имуществените наказания, които са по наказателните постановления, издадени след 22 декември 2021 година или преди тази дата, ако двете седмици от връчване на наказателното разпореждане не са изтекли към 23 декември 2021 г. 

Другото огромно изобретение, което също цели да подтиква хората да не апелират актовете и наказателните постановления, а бързо да ги заплащат, е опцията за подписване на съглашение. Тя важи за всички нарушавания, като се изключи тези по Закона за придвижване по пътищата. Тук „ отстъпката “ даже е още по-голяма. Ето какво планува новата наредба на член 58 г, алинея 8: „ Когато със съглашението се постанова административно наказване санкция – независимо или с друго наказване, наказващият орган дефинира санкцията в размер  на 70% от минимума или от тъкмо избрания размер , очакван за осъщественото нарушаване, а когато в закона не е очакван най-малко, наказващият орган дефинира размера на санкцията в  размер, не повече от 70% от половината от максимума

Тази по-ниска санкция би трябвало да бъде платена в 14-дневен период, в противоположен случай съглашението отпада и се издава наказателно разпореждане.

От 23 декември в системата на административните санкции е реалност нов тип глоба – безплатен труд в интерес на обществото . То ще може да се постанова при наново или редовно осъществяване на нарушаване – независимо или по едно и също време с друго наказване. И към този момент е планувано категорично единствено в Указа за битка с дребното безчинство и Закона за горите.

Това наказване ще се постанова от районния съд и ще е за от 40 до 200 часа годишно. За работещите то е до 3 часа дневно в извънработно време или за цялостен работен ден в някой от празничните или почивните дни. А по време на заплатен годишен отпуск за не повече от 56 часа месечно. Същото е и ограничаването за безработните.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР