При катастрофа най-много са жертвите, седящи до пътеката в средата

...
При катастрофа най-много са жертвите, седящи до пътеката в средата
Коментари Харесай

Кои са най-сигурните места в самолета?

При злополука най-вече са жертвите, седящи до пътеката в средата на машината

Когато резервирате полет, замисляте ли се коя седалка тъкмо ще ви защищити най-добре при непредвидена спешна обстановка? Вероятно не.

Повечето хора приоритизират комфорта - повече място за краката, елементарен достъп до тоалетна, място до прозореца, седалка, ситуирана наоколо до изхода, и така нататък

Рядко някой резервира междинните места на последния ред, показват от CNN, представени от, и прибавят: " Е, познайте какво? Според статистиката тези места са най-безопасните в един аероплан ".

Пътуването със аероплан е безвредно

Пътуването със аероплан като цяло е най-безопасният тип превоз. През 2019 година в международен мащаб са осъществени малко под 70 милиона полета, като са регистрирани 287 смъртни случая.

Според разбор на Националния съвет по сигурност на Съединени американски щати вероятността да загинете в аероплан е към 1 на 205 552, спрямо 1 на 102 в автомобил, подчертават още от осведомителната организация, като прибавят, че все пак хората не обръщат толкоз внимание на пътните произшествия с съдбовен край, колкото на самолетните произшествия, които постоянно се трансформират във водеща вест за всички медии.

В средата, откъм гърба

Като цяло, статистиките за самолетните произшествия не подлежат на уедряване. При злополуката на полет 232 на United през 1989 година в Сиукс Сити, Айова, 184 от 269-те души на борда оцеляват. Повечето от оживелите са седели тъкмо зад първа класа, в предната част на самолета.

В същото време, проучване на TIME, в което се преглеждат данни за самолетни катастрофи в интервал от 35 години, открива, че междинните най-задни седалки на самолета са най-сигурните места и имат най-нисък % на смъртност - 28%, спрямо 44% за тези в средата на самолета.

И това е разумно. Място в средата постоянно ще ви обезпечи най-бързия достъп до изходите при положение на повреда, само че в крилата на самолета се съхранява гориво, което изключва междинната част на един аероплан от класацията за най-сигурните места.

Някои изключителни обстановки са по-лоши от други

Типът изключителна обстановка също е значим за установяване на процентните благоприятни условия за оцеляване. Сблъск с планина, да вземем за пример, фрапантно понижава възможностите за оцеляване. Такъв е казусът с злополуката от 1979 година в Нова Зеландия. Полет ТЕ901 на самолетна компания Air New Zealand се разрушава в скатовете на планината Еребус в Антарктида. Загиват 257 пасажери и екипаж.

Кацането в океана с носа напред също понижава възможностите за оцеляване. Пример за това е полет 447 на Air France от 2009 година При злополуката умират 228 пасажери и екипажа.

Трябва да е ясно обаче, че водачите са подготвени по този начин, че да свеждат до най-малко евентуалния риск при изключителна обстановка. Едновременно с това, самолетите са проектирани по този начин, че да бъдат доста устойчиви при повреди. И това не е просто неподвижен факт, а развой - авиопроизводителите проектират новите самолети с повече композитни материали, способни да устоят на по-голямо натоварване по време на полет. При тези структури крилата не са твърди и могат да се огъват, с цел да способстват стабилността в непредвидени обстановки и да не позволен структурни повреди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР