При искане за задържане под стража на непълнолетен обвиняем, явяването

...
При искане за задържане под стража на непълнолетен обвиняем, явяването
Коментари Харесай

Промени в НПК: До 48 часа прокурорски арест за непълнолетни

При искане за " задържане под стража " на малолетен обвинен, явяването му се обезпечава неотложно от прокурора, който при нужда може да постанови задържане не до 72 часа, а до 48 часа за довеждането му пред съда. Наложеният непрекъснат арест за тежко съзнателно закононарушение на разположение, което не е навършило 18 години, може да продължи до 5 месеца или до 1 година, в случай че обвиняването е за закононарушения, което се санкционира с над 15 години затвор. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 2 месеца. Това плануват част от промените и допълненията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), признати от държавното управление през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на кабинета.
Още по тематиката
Делата за закононарушения, осъществени от малолетни, ще се преглеждат с преимущество и при закрити врата от съдии, притежаващи специфична подготовка в региона на правата на детето. Специална подготовка ще се изисква и от прокурорите и проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане по такива каузи.

Проектозаконът се разисква от няколко години и вкарва две европейски наставления от 2016 и 2012 година за процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното производствоПредложенията плануват наложително правене на характерност на малолетния обвинен.

На малолетния обвинен се дават редица спомагателни права.

Регламентира се задължението да се вършат звукозапис и видеозапис при разпит на малолетен, арестуван или упрекнат за закононарушение, за което се планува не по-малко от 10 години отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. Изключения от това предписание ще са възможни единствено в случай че на разпита са участвали родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за обвинения, възпитател, психолог, доктор, притежаващ подобаваща компетентност, или различен експерт.

Разширява се описът с процесуални права на потърпевшите , като се прибавя правото им да бъдат придружавани в наказателния развой от лице по техен избор. Това право може да бъде лимитирано, когато наличието на определеното лице опонира на ползите на потърпевшия или може да затрудни наказателното произвеждане.

Ограничава се опцията за провеждането на още един или спомагателен разпит като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес за потърпевшия, породен вследствие на многократното прекарване на последствията от осъщественото.

Създава се нова уредба за " очевидец със характерни потребности от отбрана ". Тя планува разпитът на подобен очевидец да се организира при взимане на ограничения за отбягване на контакт с обвинения, в това число посредством видеоконференция или телефонна конференция.

Предлага основаването на ново пълномощие на прокурора, съгласно което, когато закононарушението е осъществено в друга страна членка и не е подсъдно на български съд, той следва да уведоми способния орган на другата страна за осъщественото закононарушение.

С сегашния законопроект се оферират промени в Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения.

Създава се напълно нова глава, която урежда процедурата за осъществяване на самостоятелната оценка на потърпевшите. Тя следва да бъде осъществена незабавно след подаването на сигнала за осъщественото закононарушение.

Проектозаконът дава опция на членовете на фамилията на потърпевшия, претърпели имуществени и неимуществени вреди от закононарушения от общ темперамент, също да получат подкрепяне по реда на закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР