При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта

...
При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта
Коментари Харесай

Теменужка Петкова призна, че без Росатом не правим нищо по АЕЦ Белене

При вложени досега над 3 милиарда лв. в плана АЕЦ " Белене " и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме.
Това съобщи пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова в коментар на отчета на Българска академия на науките по отношение на плана " Белене ".

Нейното пояснение на отчета на Българска академия на науките е: " Това, което Българска академия на науките прави като извод в отчета, е, че най-лошият сюжет е, в случай че нищо не се подхваща ".

Според нея не се изключва нито един вид, а без " Росатом " този план няма по какъв начин да бъде осъществен. " Все отново " Росатом " е конструктор на плана, те са производители на това съоръжение и без " Росатом " доста мъчно бихме създадем каквото и да било ", съобщи Петкова.

По думите й, Българска академия на науките счита, че продажбата на оборудването би трябвало да бъде последната алтернатива, която би трябвало да бъде прегледана. " Предишното остаряло съоръжение за плана АЕЦ " Белене " беше върнато назад на съветската страна и беше продадено за жълти стотинки ", напомни тя.

" Българска академия на науките не преглежда вид, в който ще се наложи спомагателна инвестиция от страна на страната. Ние разполагаме с най-ценното за този план - с площадка, която е лицензирана, с съоръжение, което сме платили, и с нотификация на плана ", акцентира Петкова.

Максималната сума за разноските по този план е 10,5 милиарда евро, съгласно Българска академия на науките, цитира Петкова. Отделно от това Българска академия на науките споделя, че лихвата би трябвало да е под 4,5%, а съотношението дълг - личен капитал да е 70:30 ", разясни министърът.

" Българска академия на науките несъмнено споделя, че има разновидности, в които планът е финансово жизнерадостен ", посочи тя.

Енергийният министър разясни, че Българска академия на науките разиграва няколко сюжета. Единият е с оптимален размер на разноските, с рента над 4,5% и съответствие дълг - личен капитал, друго от това, което Българска академия на науките показва. При него са разиграни 90 комбинации. " Когато разноските са оптимално повишени, тогава планът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сюжети се оказва, че планът е финансово жизнерадостен ", обясни Петкова.

Ако стартираме построяването на АЕЦ " Белене " през 2019 година, тя ще бъде подготвена през 2028 - 2029 година, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Съхранението на атомното съоръжение е на площадката на АЕЦ " Белене ". По думите на енергийния министър това не изисква кой знае какви вложения или специфични познания и умения.
" За да бъдем безусловно сигурни, че то ще се съхранява по метод, който ще подсигурява неговото качество, НЕК ще подпише контракт с " Атомстройекспорт ", който да ни подсигурява, че те ще вършат обзор и контрол във връзка с съхранението на оборудването ", уточни енергийният министър.

Ту не приема изказванията на някогашния енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ " Белене " стои под намерено небе. " Оборудването се съхранява, както е написано в стандартите на заводите производители, тъй че опасенията са изцяло неоснователни ", зави Петкова.

Според нея има вид да се употребяват реакторите или единият от тях за седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това би трябвало да бъде идващ вид, в случай че първият не се осъществя сполучливо, съобщи Петкова. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР