При дръзкия обир в съветската столица умират шестима души.Късно вечерта

...
При дръзкия обир в съветската столица умират шестима души.Късно вечерта
Коментари Харесай

Как бивши служители на КГБ, армията и полицията организират най-големия грабеж в историята на СССР?

При дръзкия грабеж в руската столица умират шестима души.

Късно вечерта брониран инкасо автомобил стопира пред първокласен магазин на автомагистрала „ Можайское “ в Москва. Двама от охранителите остават в колата, а третият застава на прага на магазина, с цел да вземе парите, насъбрани денем. Той въобще не подозира, че му остават по-малко от пет минути живот.
Стрелбата
 Търговската зала на

Търговската зала на „ Молодьожни “Александър Чумичев/ТАСС

Магазинът „ Молодьожни “ притегля доста клиенти в руската столица. Понякога предлага на клиентите артикули, дефицитни в Съюз на съветските социалистически републики. Нищо чудно, че в края на работния ден там има купища пари.

Вечерта на 14 ноември 1986 година не прави изключение. Касиерите са събрали над 330 000 рубли, сериозна сума, като се има поради, че по това време  в СССР  от 180 до 250 рубли. Работата на охранителя е да събира парите в края на всеки работен ден.



Александър Чумичев/ТАСС

В 21:10 ч пред основния вход на магазина стопира инкасо автомобил. Двама от охранителите остават в колата, а третият на име Новиков влиза в комерсиалния обект. Там влизат и излизат доста хора, по тази причина никой не обръща внимание на мъж в милиционерска униформа с куфарче в ръце, който стои покрай входа. Охранителите не са разтревожени и от мъжа в цивилни облекла, които чака някого покрай входа на магазина, съмнение у тях не буди и военният, който държи огромна чанта в ръце.

Няколко минути по-късно Новиков излиза от магазина с парите. Той потегля към инкасо автомобила и отваря вратата. Точно в този миг е покосен от патрон.



Владимир Валишвили/ТАСС

На улицата избухва престрелка. Мъжете в полицейска и милиционерска униформа откриват разхвърлян огън против охранителите, като ги убиват всичките. Мъжът в цивилно облекло с чантата остава имобилен на мястото си и се колебае дали да извърши отредената му роля в обира.

Една милиционерка, която не е на промяна, на име Вера Алфимова инцидентно е покрай мястото на стрелбата и се втурва към обирджиите. Един от тях я убива с четири изстрела.

 Вера Борисовна

Вера Борисовна

Настъпва тишина, откакто стрелбата ненадейно стопира. Нападателите сграбчват парите и си потеглят пешком.
Преследването
В опит да заблудят милицията крадците Игор Книгин и Валерий Финеев се скриват във вътрешния двор на една от околните жилищни здания в Москва, където различен съизвършител на име Константин Голубков ги чака в друга кола.

 Валерий Финеев; Игор Книгин; Евгений Субачев; Константин Голубков

Валерий Финеев; Игор Книгин; Евгений Субачев; Константин ГолубковАрхив на Министерство на вътрешните работи

Цивилният мъж, който стои до входа с чанта, е четвъртият обирджия – Евгений Субачев. Неговата роля е да хвърли няколко коктейла „ Молотов “ на входа на магазина, с цел да провокира суматоха и да обърка милицията. Субачев обаче напуща поста си, когато вижда убийствата, и се затичва към дома си.

Повечето крадци имат опит в армията или в милицията. Книгин е някогашен полицай, уволнен за закононарушение по служба; Финеев е бивше ченге, упрекнат е в побой над обвинен при разпит и наказан на три години затвор; Субачев е изключен от Комунистическата партия поради незнайно провинение, а водачът Констанин Голубков е някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).



И. Бахтин/Sputnik

След като влизат в автомобила, крадците осъзнават, че има очевидец: един мъж си извежда кучето и вижда бягащите мъже и колата им. Те се пробват да го убият, само че за шанс на злополучния свидетел нападателите са изпразнили пълнителите си по време на стрелбата, по тази причина го оставят жив и си потеглят.

Колата потегля, а водачът обезверено се пробва да се измъкне от преследващите ги полицаи. Свидетелят обаче към този момент е предал информацията за автомобила и е описал двамата обвинени на полицаите. Сега всеки чиновник на реда в Москва търси синята „ Лада “.



Чернов/Sputnik

Скоро патрулен автомобил вижда сходна кола. Милиционерите я стопират и водачът неотложно се подчинява. Служителите на реда виждат по какъв начин водачът излиза от колата, само че не го разпознават като обвинен въз основата на описанието, с което разполагат. Изведнъж, Книгин и Финеев откриват огън против полицаите от колата, раняват един от тях и офейкват с колата.

Малко по-късно автомобилът е открит зарязан в един от московските дворове. Шофьорът Голубков е ранен по време на престрелката с милицията и е завършен от съучастниците си. Трупът му е зарязан в колата, дружно с парите. Не е ясно за какво обирджиите оставят парите дружно с мъртвия си другар.



Александър Шогин/ТАСС
Правосъдие
След това нарушителите се разделят. Обграден от милицията, Книгин първо взема пленник, само че след това се самоубива, откакто осъзнава, че няма метод да се измъкне.

Субачев, който се отхвърля от ролята си в задачата и се укрива, е оголен с помощта на документи, открити в изоставения автомобил. Той е задържан в дома му. Следователите го притискат да направи самопризнания, от които схващат всички детайлности. Така, към 15 часа по-късно, е арестуван и последният обвинен – Валерий Финеев.

Главният следовател Иса Костоев, който се прочува няколко години по-късно с ареста на един от най-ужасяващите серийни убийци, залавяни в миналото – Андрей Чикатило, праща случая във боен съд през есента на 1987 година.

 Иса Костоев

Иса КостоевАлександър Косинец/ТАСС

Съдът осъжда Субачев на 10 години, а Финеев, който си признава, че е направил още две убийства, които не са свързани със случая, е наказан на гибел посредством разстрел.



Владимир Вяткин/Sputnik

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР