При бедствие Кодексът на труда предвижда обезщетение за работещите, които

...
При бедствие Кодексът на труда предвижда обезщетение за работещите, които
Коментари Харесай

Наводнението в Царево: Кодекса на труда предвижда обезщетения за някои работещи

При злополучие Кодексът на труда планува обезщетение за работещите, които не могат да стигнат до работното си място, оповестиха от Изпълнителната организация „ Главна ревизия по труда " (ГИТ).

Във връзка с оповестеното бедствено състояние в община Царево поради наводнението, от ГИТ припомнят на работещите, които не могат да се явят на работа, че имат право на обезщетение. Според Кодекса на труда работодателят би трябвало да им изплати 50 на 100 от брутното трудово заплащане за времето, през което са били възпрепятствани да работят, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата, открита за страната.

В случай че служащият или служителят е взел участие в избавителните работи при злополучие, му се заплаща цялостният размер на брутното трудово заплащане. Причините за неявяването на работа и присъединяване в избавителните работи се откриват от кметството, от общинския съвет или от различен държавен орган.

Кодексът на труда позволява полагането на ексклузивен труд при няколко положения. Едно от тях е при предотвратяването, преодоляването и превъзмогването на последствията от бедствия. В тези случаи изключителният труд се заплаща по общия ред, разказан от законодателя, т.е. работодателят би трябвало да заплати повече за изключителните часове, положен труд.

За работа през работните дни се заплаща 50 на 100, за работа през почивните дни се заплаща с нарастване от 75 на 100, а работата по време на формалните празници се заплаща със 100 на 100 нарастване.

Наводнението в община Царево взе четири жертви и нанесе съществени вреди на инфраструктурата в региона. Жертвите са двама мъже и две дами. На този стадий няма лица, които са безследно изчезнали или няма връзка с тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР