При акция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противодействие

...
При акция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противодействие
Коментари Харесай

Арнаудова: Кметът на Септември сключвал сделки с фирми, негова собственост

При акция на Специализираната прокуратура и новата Комисия за противопоставяне на корупциятавчера беше арестуван кметът на Септември. Марин Рачев е задържан, а от кабинета му са конфискувани документи и компютри. От август м.г. той е с повдигнато обвиняване за данъчно закононарушение.
"Имаме досъдебни произвеждане против разнообразни кметове. Те са на друга фаза към сегашния миг. В момента, в който бъдат събрани доказателства, задоволителни с цел да се издигнат обвинявания, ще се видят явните дейности на прокуратурата. От цялата страна сега постъпват сигнали за злоупотреби от кметове ", изясни пред NOVA представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.
Обвинението, което ще бъде повдигнато на кмета на Септември, е за умишлена занемареност. Установени са минимум седем покупко-продажби, при които са подписани контракти сред общината и една и съща компания за ремонт на уличната мрежа в града. Фирмата е била благосъстоятелност на самия кмет преди да заеме този пост. В момента е благосъстоятелност на негова втора братовчедка.
"Според нас кметът договаря самичък със себе си, тъй като компаниите, които са изпълнявали публичните поръчки, са общо 14 на брой и всички те се ръководят от лица, следени от Рачев. Те са негови родственици, другари или от някогашни негови съдружници ", разясни още представителят на прокуратурата.
Прокуратурата ще разпореди на органите на Национална агенция за приходите осъществяването на 14 данъчни проверки, защото като се изключи че доказателствата сочат, че тези компании източват общината, те се занимават и с данъчни закононарушения.
"Съдебно-счетоводна експертиза би трябвало да откри съответния размер на вредата. Нашето следствие стартира по сигнал, че посредством тези компании са източени 13 млн. лв.. Има още доста покупко-продажби, които би трябвало да бъдат проверявани ", сподели още Румяна Арнаудова.
Междувременно жителите на Септември излязоха на митинг тази заран, с цел да поддържат кмета. Те скандират "Долу ръцете от нашия кмет ", "Рачев е заслужен ". Организирали са даже подписка в отбрана на Марин Рачев. Твърдят, че той е преобразил града и желаят да продължи да е на този пост.
Кметове от други обитаеми места също пристигнаха да изразят поддръжката си. Те отхвърлиха да са проведени и обявиха, че са пристигнали да изразят гражданската си позиция. Самият Рачев имал опасения, че ще бъдат скалъпени сходни обвинявания против него. По думите им става въпрос за политически и стопански ползи, защото "оставил някои хора в общината гладни ".
Според кметовете акцията на Специализираната прокуратура е била показна.
Други поданици на Септември обаче са на противоположното мнение и обявиха, че Марин Рачев е подкупен. Сигналите против него са подадени още в средата на предходната година от предприемчив комитет. Един от членовете му съобщи, че търсят истината, а хората, които сега са излезли да го поддържат, са негови доближени и свързани с компаниите му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР