При 70% от заболелите от Covid в България е бил

...
При 70% от заболелите от Covid в България е бил
Коментари Харесай

СЗО: При 70% от заболелите от COVID-19 в България ненужно е изписван антибиотик

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в листата с безвъзмездни медикаменти от Covid зоните има антибиотици, несъответствуващи за хора със приблизително тежко протичане на вирусната зараза. Данните са част от изследване на Световната здравна организация, съобщи БНР. Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия доктор рецепта с антибиотик, разяснява Михаил Околийски от офиса на организацията у нас:

" Само в 7 % от случаите има насложена бактериална зараза, която би трябвало да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната устойчивост ".

На фона на целия Европейски съюз, където се ползва най-вече симптоматично лекуване на Covid, то у нас цифрите демонстрират друго - растеж на антибиотична приложимост с 30%.

Covid зоните у нас също оферират за приблизително тежките случаи на болестта определяне на антибиотик, което съгласно доцент Иван Иванов от Лабораторията по надзор и мониториране на антибиотичната устойчивост към Националния център по заразни и паразитни заболявания, е ненужно:

" При леки и тежки случаи, съгласно всички рекомендации на Европейския център по надзор на болесттите, СЗО и други организации, в леките и в приблизително тежките случаи на Covid не би трябвало да се употребяват антибиотици ".

„ Счита се, че в бъдеще - до 2030-та-2050-та година случаите на болни и умряли от инфекции с бактерии, резистентни на антибиотици, ще са съизмерими със случаите на рак и доста по-големи от случаите на пътно-транспортни катастрофи “, отбелязва още той.

Нужен е надзор върху предписването, който би могъл да се реализира единствено в случай че се вкара електронна рецепта за всички медикаменти, освен за тези по Здравна каса, добавя Михаил Околийски.

Предписването на антибиотици от персоналните лекари трябва да се управлява, а безплатните такива препарати от Covid зоните, би трябвало да бъдат отстранени от описите, допълва още доцент Иванов:

„ Ако се вкара електронната рецепта по отношение на антибиотиците, то тогава ще имаме и проследимост и най-малкото общопрактикуващите лекари ще се замислят, тъй като тази статистика към този момент ще е ясна - кой какъв брой антибиотици е изписал, за какъв брой време и дали е имало потребност от това “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР