Презнощтаоблачността ще бъде значителна,без валежи. В Северна България ще духа

...
Презнощтаоблачността ще бъде значителна,без валежи. В Северна България ще духа
Коментари Харесай

От -13 до 18 градуса: Какво време ни очаква през януари

През нощта облачността ще бъде забележителна, без превалявания . В Северна България ще духа слаб западен вятър . Минималните температури ще са сред 0° и 5 °, в София - към 1°. В неделя ( 31 декември ) още сутринта облачността ще се раздра и ще намалее, над по-голямата част от страната до най-вече слънчево време. Повече облаци ще има над крайните южни региони, само че ще е без превалявания. Преди обяд тук-там в низините и котловините ще има мъгла. Ще бъде съвсем безшумно. Максималните температури ще са сред 9° и 14°, в София - към 10°. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В новогодишната нощ над по-голямата част от страната ще е най-вече ясно , само че в Горнотракийската равнина, по Черноморието и поречието на Дунав ще е с ниска облачност или мъгла. Температурите в среднощ ще са сред 2° и 7°, в София - към 2°.

Над Черноморието облачността ще е най-вече забележителна, без превалявания. Временни разкъсвания и понижения до най-вече слънчево време ще има над северните региони. Вятърът ще е слаб, преди обяд от запад, след обяд ще се ориентира от изток. Максималните температури ще са 10°-12°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението само че морето ще е 1 бал. Над планините облачността ще е раздрана, над множеството региони до най-вече слънчево време. По-значителни нараствания на облачността ще има над планините в крайните южни региони на страната, само че ще е без превалявания. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9°, на 2000 метра - към 1°.

В понеделник (1 януари) ще има раздрана облачност; тук-там в равнините ще е мъгливо. Минималните температури ще бъдат сред минус 1° и 4°, а оптималните - сред 8° и 13°. Във вторник (2 януари) през страната ще премине атмосферно разстройване. Облачността ще е забележителна и тук-там от запад на изток ще превали слаб дъжд, в планините над 1800 m – сняг.

Януари е най-студеният и най-снежният месец у нас

През януари се чака междинната месечна температура да бъде към нормата , която в Северна България и по високите полета е сред минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската равнина и по долината на река Струма - от 0 до 4 градуса, а в планинските региони - сред минус 10 и минус 3 градуса. Най-ниските температури през януари ще бъдат сред минус 13 и минус 8 градуса, по Черноморието - към минус 3 градуса, а най-високите температури ще сред 13 и 18 градуса.Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която е сред 30 и 70 литра на квадратен метър.

През януари динамичността на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е нараснала.

Месецът ще стартира с топло и изсъхнало време. Облачността, междинна и висока, ще се усилва и вплътнява. На места в равнините ще е мъгливо. Около 3 януари се покачва вероятността за превалявания от дъжд, а в планините - от сняг.

През втората половина от първото десетдневие има нараснала възможност за прекосяване на средиземноморски циклон и основаването на валежна конюнктура. На места преваляванията ще бъдат обилни. Температурите ще се намалят и в Северна, и в Западна България дъждът ще премине в сняг.

През множеството дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести превалявания : в Северна и Западна България - най-вече от сняг, а в Горнотракийската равнина и по Черноморието - от дъжд, в обособени дни, който ще минава в сняг. Температурите ще бъдат близки, тук-там и по-ниски от нормалните.

През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до нормалните. По-голяма възможност за ситуации с превалявания има първоначално и в средата на интервала.

Астрономическата информация за януари демонстрира, че при започване на месеца денят е 9 часа и 6 минути, а в края - към този момент е 9 часа и 55 минути

В началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 56 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня към този момент е 9 часа и 55 минути.

Фазите на луната през януари с а: на 5 януари е последна четвърт, на 11 януари е новолуние, на 18 януари е първа четвърт, а на 25 януари е пълнолуние, оповестява основен помощник доктор Красимир Стоев.

Кои са присъщите особености на януари?

През януари има най-голяма възможност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което постоянно се образуват средиземноморски циклони и се основават условия за продължителни значителни снеговалежи - типична зима. В Северна и Източна България това постоянно е комбинирано със мощен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което в допълнение усложнява зимната конюнктура.

Средният месечен брой дни със снежна завивка през януари е максимален в Северозападна България - към 20, а минимален е по Черноморието - от 2 до 5.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината - след нахлувания на арктичен въздух, намаляване напразно и изясняване. Абсолютният най-малко за страната е минус 38,3 градуса по Целзий, измерен в град Трън на 7 януари 1947 година През януари има и интензивни стопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса, означи Красимир Стоев.

Източник:НИМХ, Българска телеграфна агенция

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР