Президентските избори в Нигерия бяха масово забавени и удължени в

...
Президентските избори в Нигерия бяха масово забавени и удължени в
Коментари Харесай

Изборният ден в Нигерия удължен след проблеми със сигурността

Президентските избори в Нигерия бяха всеобщо забавени и удължени в събота в няколко елементи на страната  заради напрегнатата обстановка със сигурността . Часове след формалното затваряне на изборните секции в 14:30 хиляди гласоподаватели в цялата страна към момента чакаха опашка, с цел да гласоподават, заяви ДПА.

Избирателният орган на Нигерия, Независимата национална изборна комисия или INEC, разгласи, че няколко изборни секции ще бъдат отворени и в неделя сутринта, което не беше планувано. На други места преброяването към този момент тече. Първите резултати се чака да бъдат оповестени най-рано в неделя на обяд.

INEC изясни закъсненията частично с опасения за сигурността на гласоподавателите. Седмиците преди изборите бяха помрачени от опасения за сигурността. Въоръжените милиции са дейни в Северна Нигерия, в това число джихадистки терористични групи като Боко Харам.
 Нигерия избира президент
Нигерия избира президент

Ще са гласоподава и за парламент

Престъпни групировки и кървави спорове за земя, както и насилието от страна на сепаратистите  водят до неустановеност в югоизточната част . С рекорден брой регистрирани гласоподаватели, закъснения бяха докладвани по време на изборите в събота от разнообразни елементи на страната, най-населената в Африка с 220 милиона поданици. Няколко от 177 000 изборни секции не отвориха по проект , оповестиха медии и наблюдаващи.

Повече от 87 милиона души са били регистрирани да гласоподават и са получили своите карти с права - връх. Освен президентския пост, претенденти се борят за над 400 места в две камари на Народното събрание.

Президентът Мухамаду Бухари, който е на 80 години , се отдръпва след два мандата. Това е първият път след завръщането на Нигерия към демокрацията през 1999 година, когато трета партия има положителни шансове в допълнение към претендентите на двете преобладаващи партии. Сред 18-те претенденти най-обещаващите са Бола Тинубу, на 70 година, от ръководещата партия Конгрес на всички прогресисти, или APC, и някогашният вицепрезидент Атику Абубакар, на 76, от Демократическата партия на народите, или PDP, който се кандидатира за шести път.

61-годишният Питър Оби от Лейбъристката партия също е известен, изключително в огромните градове и измежду младежта. Следователно балотажът на изборите за президент наподобява евентуален.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР