Президентските и парламентарните избори в Демократична република Конго (ДР Конго),

...
Президентските и парламентарните избори в Демократична република Конго (ДР Конго),
Коментари Харесай

Удължиха с ден изборите за президент и парламент в ДР Конго заради множество технически проблеми при гласуването

Президентските и парламентарните избори в Демократична република Конго (ДР Конго), почнали през вчерашния ден, бяха удължени с  един ден и не престават и през днешния ден поради логистични и механически проблеми, които доведоха до дълги опашки, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Избирателната комисия взе това решение късно нощес, откакто през вчерашния ден огромна част от 44-милионния електорат не съумя да гласоподава.

Изборните наблюдаващи оповестиха, че единствено 34 % от изборните секции са отворили в точния момент, а в 59 % от тях е имало закъснения, някои от които продължителни. В голям брой изборни секции изборните описи не са били предоставени в точния момент.

Някои изборни секции въобще не са отворили порти в деня на изборите, а съвсем половината от техническото съоръжение за броене на бюлетините не е работило вярно. Кандидатите от опозицията, измежду които и носителят на Нобелова премия за мир Денис Муквеге, отхвърлиха удължаването на периода и в взаимно изказване приканиха за нови избори.

Смята се, че президентът Феликс Чисекеди, който е считан за прозападно надъхан, евентуално ще завоюва преизбирането си във втората по брой на население африканска страна.

Изборите бяха повлияни от насилието в богатата на запаси източна част на страната, където държавното управление от години се бори с размирен милиции. ДР Конго, която обгръща повече от 2,3 милион кв. км. повърхност, има население от над 100 милиона души.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР