Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща

...
Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща
Коментари Харесай

След срещата Радев - Си: България и Китай ще развиват стратегическо партньорство

Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща в Пекин за издигане на двустранните връзки сред България и Китай на равнище стратегическо партньорство, оповестиха от президентството.

Българският президент е на държавно посещаване в Китай от 1 до 5 юли по покана на своя китайски сътрудник.

Приетата през днешния ден от двамата държавни глави Съвместна декларация сред Република България и Китайската национална република за определяне на връзки на стратегическо партньорство е израз на взаимното почитание, другарството, партньорството и дейния политически разговор на всички нива сред България и Китай.

България приема самодейностите " Един пояс, веднъж " и " 17+1 " освен като планове за транспортна съгласуваност, а като инвестиция в бъдещето и просперитета на страните, които вземат участие в тях, съобщи Румен Радев. Българският президент даде висока оценка на постигнатото от китайската страна през последните десетилетия във връзка с повишението на стандарта на живот, битката с бедността и основаването на благоприятни условия за развиване на китайските жители.

Двамата президенти бяха единомислещи, че стратегическото разположение на България като една от " вратите " на вложителите към Европейски Съюз и общия европейски пазар постанова доста по-активно потребление на опциите на българската транспортна инфраструктура - летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

" Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин ", съобщи Румен Радев и добави, че страната ни има капацитет да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за транспорт на артикули от Азия към Европа и към този момент има деклариран инвеститорски интерес от водещи в света компании в тази област.

Откриването на директна авиолиния сред двете страни е основно изискване за улеснение на разговора и поощряване на взаимните вложения, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, акцентира още българският президент. Си Дзинпин съобщи, че самолетните компании се стремят да реализират оптимални облаги, само че на държавно равнище би трябвало да бъде основана рамка, която да отговори на новия темперамент на двустранните връзки, и откриването на директна авиолиния е естествена стъпка в тази тенденция. Китайският президент увери, че ще даде незабавни инструкции за пристъпване към съвещания сред съответните способени институции от двете страни за ускорение на този развой.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР