Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен

...
Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен
Коментари Харесай

Ердоган и Радев поискаха 10 милиарда долара оборот между Бъл...

Президентите на Турция и България Реджеп Тайип Ердоган и Румен Радев се срещнаха в резиденция " Вахдеттин " в границите на Световния конгрес на TRT в Истанбул. След срещата президентът Ердоган направи взаимно изказване за медиите със своя сътрудник. Президентът Ердоган акцентира, че по време на срещата е бил изработен обзор на задълбочаващите се връзки, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Българският президент Румен Радев акцентира, че взаимната работа би трябвало да продължи, и съобщи: " Нашите страни имат обща отговорност. Става въпрос за сигурността на доставките и бързото заменяне на ресурсите. Това е допустимо единствено със задълбочаване на съдействието в региона на енергетиката ".

" Вярваме, че солидарността ни постоянно би трябвало да бъде мощна "

В изказване Ердоган съобщи: " Срещнах се с уважаемия си сътрудник по време на срещата на върха на Европейската политическа общественост, която се организира в Прага през октомври. По време на днешните ни срещи направихме обзор на разрастващите се и задълбочаващи се връзки като две прилежащи страни.

Както Балканите, по този начин и световната система са изправени пред огромни провокации. Ето за какво имаме вяра, че солидарността ни като двама съдружници от НАТО би трябвало да бъде по-силна от всеки път. По този мотив потвърдихме, че имаме общата воля да задълбочим нашите двустранни, районни и световни връзки. "

" Общата ни цел – увеличение в къс период на размера на търговията до 10 милиарда $ "

" Подчертахме нуждата от дейно съдействие в ръководството на противозаконната миграция. По време на срещите си обсъдихме в детайли и нашите стопански и търговски връзки. Миналата година размерът на търговията ни доближи 6 милиарда $. Общата ни цел е да го увеличим до 10 милиарда $ в къс период след днешните срещи ", сподели Ердоган.

„ Сътрудничеството ни ще продължи да се развива с приключването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и изключително с укрепването на инфраструктурата за надзор на храните. Бих желал още един път да благодаря на президента за поддръжката, която оказват на нашите предприемачи в България, чиито вложения надвишават 2 милиарда и половина евро. "

Турски инструкции за министерството на енергетиката

Президентът Ердоган съобщи: " В дневния ни ред бяха проучени опциите за съдействие по въпроса за енергийната сигурност. Обсъдихме това и дадохме нужните инструкции на нашия министър на енергетиката по тематиката. Как можем да помогнем в това отношение, по какъв начин можем да отговорим на търсенето на България. Нашето министерство ще предприеме нужните стъпки в това отношение “.

По въпроса за сигурността турският министър на вътрешните работи сподели: " Продължаваме да работим с българския ни сътрудник по взаимното справяне със сигурността на границата. Българските турци образуват един мощен сърдечен мост сред двете страни ".

" Вярвам, че нашите визити ще допринесат за добросъседството "

" Както всички знаете, ние поставяме специфични грижи за взаимното запазване на общото ни културно завещание. С това схващане през 2018 година реставрирахме и отворихме още веднъж Желязната черква в Балат, чиято реституция предприехме. Искрено желаем джамията " Макбул Ибрахим паша " да бъде възобновена и отворена за поклонение в къс период. Искрено имам вяра, че нашите взаимни визити ще допринесат за задълбочаване на добросъседството ", сподели турският президент.

Румен Радев: „ Трябва да продължим взаимната си работа “

Президентът на България Румен Радев благодари на президента Ердоган за гостоприемството.

„ Войната на Русия в Украйна не е тестване единствено за нас. Тя подлага на тестване и нашите стопански и обществени системи. Трябва да преосмислим някои въпроси, какво е съдействие, другарство, добросъседство! Глобалните промени се случват доста бързо. Трябва да намерим общи подходи. Нашите страни носят обща отговорност във връзка с сигурността на доставките и бързото заменяне на ресурсите. Това е допустимо единствено със задълбочаване на съдействието в региона на енергетиката ", сподели българският президент.

Развитие в енергийните системи на двете страни

Румен Радев съобщи: " В сходство с взаимните ползи упованията ни са, че енергийните системи на двете страни ще продължат да се развиват. И тук бих желал да благодаря на господин Ердоган, тъй като ни помогнаха с полутечен газ в доста сложен за страната ни миг. Днешната ни среща също беше доста потребна. Войната в Украйна сега оказва въздействие върху международните вериги за доставки. За нас съществува сухопътен маршрут от Африка до Европа и през Турция. Ние също виждаме отговорност в това. Осъзнаваме също по този начин, че трафикът се усилва ".

" Спокойна и предпазена граница "

" Трафикът на граничните ни пунктове се е удвоил “, сподели президентът Радев. „ Трябва да бъдем самодейни. Трябва да предприемем нужните стъпки за увеличение на потенциала на нашите гранични пунктове, като вземем взаимни решения и ограничения. Съответните министри организираха своите съвещания.

За да бъдат сполучливи стъпките, които сме подхванали, би трябвало да имаме спокойна и предпазена граница. Оценяваме предварителната защита на Турция за увеличение на незаконната имиграция. Тя е ориентирана към здравето на хората и по тази причина ще продължим взаимната си работа по този въпрос ", сподели той.

Поздравявайки президента Ердоган, Радев съобщи: " Оценяваме напъните Ви за разрешаване на обстановката в Украйна с дипломатически средства. Постигнахте огромни триумфи в връзките с Украйна и Русия, в това число в границите на Организацията на обединените народи. С откриването на Зърнения кулоар с помощта още веднъж на президента на Турция. Искам да Ви благодаря. Пожелавам ви мир и успокоение ", приключи обръщението си българският президент. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР