Президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и

...
Президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и
Коментари Харесай

Путин и Ердоган дадоха старт на АЕЦ „Аккую“

Президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, дадоха фиктивен старт на АЕЦ „ Аккую “ на турското южно средиземноморско крайбрежие. Те участваха посредством видеоконферентна връзка в церемонията по зареждането на нуклеарно гориво в централата, предадоха международните организации.

 

Церемонията, на която участва и генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, се организира в турския окръг Мерсин, където се намира АЕЦ-а. Със зареждането на гориво централата придобива статут на нуклеарен обект, в който ще се организират инспекции на МААЕ.


На церемонията Путин увери, че Русия ще продължи надеждно да обезпечава енергийни запаси за Турция, най-вече прирорен газ. Като направи ангажимента, че откакто „ Аккую “ проработи на цялостна мощ, Турция ще се нуждае от по-малко газ. „ Турция ще се употребява от преимуществото на страна със лична нуклеарна енергетика, а атомната сила, както е известно, е една от най-евтините “, уточни Путин.


„ Аккую “ е първата АЕЦ в Турция. Проектът е на стойност 20 милиарда $. Централата се състои от 4 реактора с обща мощ 4800 мегавата. Проектът се осъществя от компанията „ Аккую нуклеар “, в която над 99% от акциите са благосъстоятелност на съветската „ Росатом “. Първият реактор ще стартира да създава електрическа енергия следващата година, останалите три блока би трябвало да стартират да действат до 2026 година След като бъде изцяло приключена, централата ще задоволява към 10% от потребностите на страната от електрическа енергия.

 

С присъединяване си в церемонията Ердоган ненапълно опроверга появилите се клюки, че здравето му е влошено и че даже е получил инфаркт и се намира в болница. Те плъзнаха, откакто във вторник вечерта той се почувства зле по време на тв изявление, което бе прекратено за 20 минути. След това президентът се завърна и изясни, че имал неразположение, дължащо се на стомашен вирус. Но на идващия ден анулира всички обществени изяви, в това число и предизборни, по съвет на лекарите.


Директорът на пресслужбата на турското президентство Фахреттин Алтун съобщи, че Ердоган е „ извънредно мощен, цялостен с сила и с волята на Аллах ще продължи да ръководи страната още дълго време “.

Ердоган се бори за нов президентски мандат на изборите, които предстоят на 14 май.

Според някои изследвания той може да загуби от претендента на обединената съпротива Кемал Кълъчдароглу.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР